Celkový dluh obcí dosud klesal, do voleb ale asi vzroste

Praha – V posledních třech letech se o 0,3 procenta snížil souhrnný dluh českých měst a obcí, činí tak 80,6 miliardy korun. Nejvýrazněji dluh klesal v letech 2006 a 2007, potom se vlivem finanční a hospodářské krize zase začal mírně zvyšovat. Růst obecních dluhů podle odhadů některých radnic roste i letos, ke konci volebního období na podzim by tak mohly být obce zadluženější než před posledními komunálními volbami.

Pro obce je během krize podstatné především snížení daňových příjmů, řekl ČTK analytik UniCredit Bank Pavel Sobíšek. Ukázalo se to i loni, kdy statistiku dluhů podle Sobíška zkreslila jednorázová splátka Prahy, takže celková zadluženost mírně klesla. Při jejím zanedbání však dlužná částka obcí vykázala loni podstatný nárůst.

Letos podle analytika obce pravděpodobně přibrzdily některé investice, což zpomaluje jejich přírůstek zadlužení i při pokračující nepříznivé příjmové situaci. „V dalších letech, po komunálních a regionálních volbách, čekám tlak nových zastupitelstev na stabilizaci zadlužení obcí i krajů. Důsledkem bude snížení veřejných investic přinejmenším v roce 2011,“ dodal Sobíšek.

Dluh Prahy se od roku 2006 snížil o 16,5 procenta, ke konci letošního roku by měl činit necelých 27 miliard korun. Po letech jeho průběžného snižování se ale letos má podle plánu magistrátu drobně zvýšit. Magistrátní rozpočtový odbor to prohlásil za „malé zaškobrtnutí“, v příštích letech by mělo snižování dluhu pokračovat. Od loňska ale město hospodaří s deficitem.