Nový zákoník práce od ledna nebude, Nečas ho chce připravit důkladně

Praha - Novela zákoníku práce, kterou chystá vláda, zřejmě nezačne platit od 1. ledna, jak se původně očekávalo. Premiér Petr Nečas (ODS) po dnešním jednání s předsedou Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) Jaroslavem Zavadilem zdůraznil, že dá přednost pečlivějšímu projednání novely před rychlostí. O zákoníku práce chce vláda jednat s odbory i bilaterálně, i když Nečas podotkl, že se na všech bodech asi neshodnou. Odbory chystané změny kritizují, vadí jim hlavně řetězení smluv na dobu určitou nebo zavedení pružnějších kont pracovní doby. Novinky se nezamlouvají ani některým zaměstnavatelům, například mladoboleslavské Škodě Auto.

„Než obcházet standardní jednací procesy, dovedu si představit, že by novela mohla platit později, 1. leden není žádný fetiš. Za cenu pečlivějšího projednání se sociálními partnery bych to viděl jako věc, která je naprosto odůvodnitelná,“ upozornil Nečas. Vláda začne předlohu projednávat v září. Nečas přislíbil, že vezme v potaz všechny připomínky a pokusí se je do zákoníku zapracovat. I když se v některých bodech podle premiéra neshodnou, neznamená to, že s nimi kabinet nebude debatovat, případně hledat pro obě strany přijatelné řešení.

Premiér při dnešním jednání, které se neslo v poměrně přátelském duchu, odborářům mírně ustoupil. Ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek (TOP 09) totiž prosazoval, aby novelizovaný zákoník platil už od ledna. „Určitě bude vstřícný, daleko více než ministr Kalousek. Co se týče zákoníku práce, tam se to dneska projevilo,“ řekla na Nečasovu adresu analytička ČT Libuše Bautzová.

Zavadil premiérovu ochotu uvítal. „Já si myslím, že je to dobře, aby to prošlo standardním procesem, abychom mohli ještě k některým věcem poznámky a připomínky říct, protože s některými věcmi samozřejmě nesouhlasíme,“ prohlásil Zavadil.

Odbory hrozí kvůli zákoníku demonstracemi

Plánované změny v zákoníku práce odboráře pobouřily, hned začali vyhrožovat, že pokud kabinet návrhy prosadí, přijdou stávky a demonstrace: „Domníváme se a jsme přesvědčeni, že jde o nejsilnější útok na sociální práva zaměstnanců,“ prohlásil předseda ČMKOS Jaroslav Zavadil. Ostřejší slova volil ekonom ČMKOS Martin Fassmann, podle kterého budou úspory „krvavé peníze, které se škrtají na nejchudších lidech“.

Bautzová: Nečas zatím demonstrace zažehnal

„Já myslím, že třecích ploch se může objevit víc, ale nemám zatím pocit, že by se to mohlo nějak vyostřit, že by mohlo dojít ke stávkám,“ míní analytička ČT Libuše Bautzová.

Změny v zákoníku práce budou podle odborářů nepřiměřeně oklešťovat práva zaměstnanců. Vláda podle nich dává přednost tomu, aby lidé pracovali jako samostatní podnikatelé. Odboráři nesouhlasí se zkrácením výpovědní lhůty. Odmítají také, aby člověk, který sám podá výpověď, přišel o podporu v nezaměstnanosti. Petr Nečas jim nabídl jednání. Chce ale, aby s vládou spolupracovali. „Pevně věříme, že Českomoravská konfederace odborových svazů se nebude chovat jako maďarské a řecké odbory,“ dodal premiér. Podle vlády navržená opatření přispějí ke vzniku nových pracovních míst.

Dialog povede vláda s odbory i ke zdravotní a důchodové reformě

Nečas se se Zavadilem dohodl, že o připravoných změnách, ať už v oblasti zákoníku práce, či dalších reforem, bude kabinet s odbory jednat dřív, než se návrhy dostanou na stůl tripartitě. Odboráře to těší, i oni mají vůči dialogu vcelku pozitivní očekávání.

Premiér Petr Nečas:

„Je tady celá řada otázek, kde se samozřejmě můžeme lišit, ale kde považuji za přirozené, že tyto záležitosti jsou s představiteli odborů diskutovány, počínaje pracovně právními otázkami, ale až na příklad po věci, jako je zdravotní nebo důchodová reforma.“

"Domníváme se, že rozumná vláda bude chtít naslouchat argumentům, které
máme my k důchodové a zdravotní reformě, protože to jsou reformy, které se budou týkat každého občana této země a budou to nevratné kroky," zdůraznil po jednání Zavadil.

Odboráři kritizují celé programové prohlášení vlády a tvrdí, že není možné se k vyváženým veřejným financím pouze „proškrtat“. Škrty podle nich povedou k utlumení ekonomiky, a tím i k omezení spotřeby a nárůstu nezaměstnanosti.

Vydáno pod