Podnikatelé zasažení povodněmi již mohou žádat o finanční pomoc

Praha - Podnikatelé z oblastí zasažených povodněmi mohou ode dneška žádat o záruky za bankovní úvěry. Ve zjednodušeném režimu začne žádosti ve spolupráci s vybranými bankami přijímat Českomoravská záruční a rozvojová banka. Záruka pro malé a střední podnikatele přitom může dosáhnout až 70 procent úvěru, zaručovaná půjčka pak maximálně 20 milionů korun. Možnost přihlásit se o garance zatím ale mají jen ti, které povodně zasáhly v květnu a červnu - velká voda tehdy řádila na Moravě a ve Slezsku.

Podle Pavla Weisse, náměstka generálního ředitele Českomoravské záruční a rozvojové banky, která záruky ode dneška přijímá, by mělo dojít k rozšíření o podnikatele ze severu Čech. Ty povodeň poškodila až v srpnu.

Úvěry se musí použít na rozvoj nebo obnovu podnikání na území, které bylo letos zasaženo povodní. Z peněz lze zaplatit i výdaje dodavatelů, kteří zajišťují obnovu majetku a infrastruktury pro obce postižené živelnou pohromou.

Další informace mohou podnikatelé získat na internetových stránkách Hospodářské komory. Na e-mailovou adresu povodne2010@komora.cz mohou současně psát podnikatelé z ostatních regionů, kteří chtějí jakýmkoli způsobem svým zaplaveným kolegům pomoci.

Vydáno pod