Stát chce šetřit i na telefonních budkách

Praha - Český telekomunikační úřad chce příští rok snížit počet veřejných telefonních automatů, které bude stát dotovat. Zmizet by jich z českých měst a obcí mělo 750. A rušit se budou i budky, které stát nedotuje. Telefónica O2 ukončí ještě do konce letošního roku provoz zhruba tisícovky z nich. Snižování počtu automatů souvisí s nižším zájmem lidí o ně a stále větší dostupností mobilních telefonů. Stát nyní přispívá na provoz veřejných telefonních automatů zhruba 100 milionů korun ročně. Plánovaným osekáním jejich počtu ušetří státní pokladna jen v přístím roce 15 milionů.

Český telekomunikační úřad nebude o zrušení budek rozhodovat od stolu. Konkrétní případy vždy projedná se zastupiteli oblasti, ve které se budka vytypovaná na odstranění nachází. „Až na základě výsledků těchto jednání se rozhodne, zda telefonní budka na místě zůstane, či bude odstraněna. Zastupitelé mají vždy možnost spolufinancovat jejich provoz a tím zabránit jejich úbytku,“ uvedla Blanka Vokounová z tiskového oddělení O2.

Obce budky zřejmě zachraňovat nebudou

„Na Svazu měst a obcí jsme nezaznamenali žádný projev nevole ze strany starostů. Starostům podle našich informací budky nechybí. Mají mobily, stejně jako většina ostatních,“ prohlásil místopředseda Svazu měst a obcí Jaromír Jech.

Reportáž Jana Beránka (zdroj: ČT24)

Telefónica O2 nyní provozuje téměř 19 tisíc budek. Ty, které nedotuje stát, firma financuje z komerčního provozu. Většinu budek nad povinný počet, který se řídí podle počtu obyvatel města či obce, umístila na turisticky zajímavých místech, kde předpokládá o službu větší zájem. Kvůli silné konkurenci mobilních telefonů končí ovšem provoz telefonních automatů každoročně ve ztrátě. Podle telekomunikačního úřadu je v Česku přes pět tisíc telefonních budek, ze kterých se volá maximálně pětkrát do roka.

„Věříme, že telefonní budky mají ve světě komunikace stále své místo. Je nepochybné, že kromě určitého objemu komerčních volání budou pořád mít své nezastupitelné místo při voláních na tísňové linky a v obdobích krizových situací,“ dodala Vokounová. Podle ní mohou sloužit i jako náhradní řešení v případě rozbitého, zapomenutého, ztraceného nebo vybitého mobilu.

Zatím by měla v každém městě do 5 tisíc obyvatel zůstat alespoň jedna telefonní budka. Další rozhodování o osudu automatů přijde za dva roky. Telekomunikační úřad bude sledovat jejich využití a pak zváží, jestli dotace nezruší úplně.

  • Jaromír Jech autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/19/1890/188977.jpg
  • Telefonní automaty zůstávají v konkurenci mobilů bez povšimnutí. autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/19/1890/188974.jpg