Kromě Neoluxoru koupili Slováci i Neopalladium

Praha – Slovenská společnost Central European Books koupila kromě jednoho z největších českých knihkupectví Neoluxor také jeho sesterskou firmu Neopalladium. Celkový obrat obou tuzemských knihkupectví dosahuje zhruba 1,4 miliardy korun ročně. Za kolik je slovenská firma, ale není známo.

Generálním ředitelem knihkupeckých sítí Neoluxor a Neopalladium byl jmenován dosavadní obchodní ředitel obou firem Břetislav Janoušek. „Na stávající strategii firem se nic nemění a budou nadále expandovat na území ČR,“ uvedla společnost. O koupi Neoluxoru média informovala již od jara. O tom, že by měli Slováci koupit také Neopalladium se dosud pouze spekulovalo.

Firmu Central European Books, založenou podle slovenského obchodního rejstříku v listopadu 2009, vlastní z poloviny síť knihkupectví Panta Rhei a z poloviny společnost Fortuna Libri SK. Neoluxor doposud ovládali rovným dílem společníci Jiří Jirásek, Jan Kolátor a Michal Suchánek.

Panta Rhei drží na slovenském trhu s knihami patnáctiprocentní podíl. Celkem podle vlastních internetových stránek provozuje 23 prodejen především v obchodních centrech, další tři by měla otevřít od srpna do října.

Společnost Neoluxor v roce 2008 dosáhla obratu 698 milionů korun při meziročním nárůstu o jedno procento, zisk firmě klesl z devíti na 3,6 milionu korun. Firma zaměstnává zhruba 300 lidí. V současné době v Praze provozuje pět prodejen s knihami, včetně obřího paláce Luxor na Václavském náměstí. V roce 2007 majitelé Neoluxoru založili sesterskou společnost Neopalladium, která do roku 2008 otevřela dvě prodejny.

Knihkupectví
Zdroj: ČT24