Růst německá ekonomiky zrychlil, deficit je ale hluboký

Berlín – Německá ekonomika ve druhém čtvrtletí rostla nejrychleji od znovusjednocení země. Ve srovnání s předchozími třemi měsíci poskočila o 2,2 procenta. Růst podpořily hlavně vývoz a investice. Meziročně hrubý domácí produkt stoupl o 4,1 procenta. Strašákem ale zůstává deficit veřejných financí. Ten v pololetí vystoupil na 42,8 miliardy eur, což odpovídá zhruba 3,5 procenta hrubého domácího produktu. Proti stejnému období loni je deficit více než dvojnásobný a podle úřadu jsou za jeho růstem převážně doznívající dopady finanční a hospodářské krize.

Německá ekonomika je čím dál samostatnější

„Je třeba mít na paměti, že zejména hrubé kapitálové investice jsou stále na relativně nízké úrovni po dvouciferném propadu v době ekonomické krize v letech 2008/2009,“ uvedl statistický úřad. Po chladné zimě oživilo i stavebnictví, které HDP přidalo půl procentního bodu. Rostla i soukromá spotřeba, byť velmi mírně.

Německá ekonomika trhá rekordy (zdroj: ČT24)

Analytik ING Financial Markets Carsten Brzeski

„Jak se očekávalo, růst byl způsoben hlavně doháněním prací ve stavebním sektoru po tuhé zimě a čistým vývozem.“

„Nicméně je toho víc. Oživení, zdá se, bude mnohem soběstačnější, než se někteří pozorovatelé domnívali.“

Hvězdný výkon ve druhém čtvrtletí přiměl minulý týden německou centrální banku Bundesbank ke zvýšení celoročního výhledu růstu německé ekonomiky na tři procenta z předchozích dvou procent. Německo se svým výkonem vzdaluje dalším členům eurozóny. Například francouzská vláda minulý týden naopak výhled růstu na příští rok snížila na dvě procenta.

Největší evropskou ekonomiku trápí vysoký deficit

Negativní stránkou německé ekonomiky však zůstává vysoký deficit veřejných financí. I letos Německo počítá s tím, že pravidlo maximálně tříprocentního deficitu letos poruší. Rozpočtový deficit by se tak mohl vyšplhat až na 4,5 procenta HDP.