Průmyslové zakázky se do Evropy jen hrnou

Brusel – Nové průmyslové zakázky se do Evropy v porovnání s loňským rokem daří lákat víc než dobře. Meziročně index pro počet nových zakázek v průmyslu v červnu vzrostl dokonce o 22,6 procenta v eurozóně a o 22,5 procenta v Evropské unii. V porovnání s květnem sice v červnu přibývalo zakázek pomaleji, 2,5procentní růst v zemích platících eurem a 2,4procentní v celé sedmadvacítce však stále vypadá slibně.

„Je to dobré. Statistiky ukazují, že hodně z hospodářského růstu ve druhém čtvrtletí můžeme přenést do druhého pololetí letošního roku. Navíc se ukazuje, že knihy objednávek společností jsou plné, což je velmi dobré pro vývoj průmyslové produkce ve druhé polovině roku,“ komentoval výsledky Carsten Brzeski z finanční skupiny ING.

V meziměsíčním srovnání počet zakázek rostl nejrychleji v Dánsku o 23 procent, Nizozemsku o 8,9 procenta a v Rumunsku o 5,5 procenta. Ve čtyřech členských státech EU se ovšem počet zakázek propadal, mezi ně s druhým největším poklesem patří dokonce i Česko, kde zakázek ubylo o 2,7 procenta. Větší propad zaznamenalo jen Irsko (-4,7 procenta).