Koupě auta na leasing se nemusí vyplatit

Praha - Koupit auto na leasing má bezesporu řadu výhod. Nemusíme dlouhá léta trpělivě spořit, mezitím chodit pěšky a svůj vysněný vůz pozorovat jen za výlohou autosalónu. Po podpisu smlouvy můžeme skoro okamžitě vyrazit na první jízdu. Součástí leasingových splátek navíc bývá i výhodné havarijní pojištění a podnikatelé si splátky mohou odečítat z daní. Některé leasingové společnosti dokonce nabízejí i drobné dárky. Pokud ale nastane s automobilem nějaký vážnější problém, může se stát, že se leasingový vztah klientovi pořádně zkomplikuje život.

Jarmila Olláriová si před čtyřmi lety koupila u autorizovaného prodejce pro svou firmu nové automobil Hyundai Tuscon. Podepsala smlouvu s leasingovou společností, řádně platila předepsané splátky a auto spokojeně užívala. Až do letošního července. Tehdy jí na dveřích automobilu odpadly plasty. Auto odvezla do servisu a byla přesvědčena, že půjde jen o drobnou opravu. Nestačila se ale divit. „V servise nám řekli, že auto vůbec není nové, ale že je po střední havárii,“ popsala situaci paní Olláriová. „A dokonce dvoje dveře, které na autě máme, jsou z úplně jiné značky,“ dodala.

Paní Olláriová kontaktovala autosalón, ve kterém auto vybírala, ten ale vůbec nekomunikuje. A tak se obrátila na leasingovou společnost s nadějí, že ta problém vyřeší. Leasingovka sice komunikuje, odpověď ale paní Olláriovou moc nepotěšila. Měla prý převzetí vozidla věnovat maximální péči a auto nepřevzít, pokud by se na něm vyskytly vady. Proti leasingové společnosti nemůže uplatňovat žádnou náhradu škody a je i nadále povinna řádně a včas platit leasingové splátky.

„Auto stálo 680 tisíc a prodávali mi je s tím, že je nové. Cítím se podvedena a zvažuji trestní oznámení,“ říká Olláriová. Jenže má na to vůbec ze zákona práva o jaké paragrafy by se mohla opřít? Zeptali jsme se advokáta Radima Mikety.

Zákazník má při lesingu v mnohém svázané ruce

„V případě pořízení automobilu na leasing je zrušení takového obchodu poměrně komplikované a konečný uživatel je ve výrazně obtížnější pozici než při koupi automobilu za hotové nebo na úvěr,“ upozornil Miketa. Opřít se nemůže téměř o nic.

V čem je problém? Slovo leasing je převzato z angličtiny a v překladu znamená pronájem. „Automobil od prodejce do svého vlastnictví kupuje leasingová společnost, ta ho pak poskytuje konečnému uživateli k užívání a po době užívání mu jej pak zpravidla prodá,“ vysvětlil Miketa. Po celou dobu trvání leasingu je tedy majitelem auta leasingová společnost a ta je oprávněna uplatňovat u prodejce případné vady. Toto právo obvykle leasingové společnosti přenášejí na konečného uživatele, který pak vady sám reklamuje přímo u prodejce.

Odstoupit od smlouvy ale v tomto případě paní Olláriová nemůže. V Pravidlech oznamování vad a uplatňování nároků leasingové společnosti je totiž hned v úvodu uvedeno, že zákazník nemůže odstoupit od kupní smlouvy uzavřené mezi dodavatelem a leasingovou společností.

Od kupní smlouvy by mohla odstoupit pouze leasingová společnost. „I v případě, že leasingová společnost od smlouvy odstoupí a prodejce jí vrátí kupní cenu, kterou zaplatila, je třeba si uvědomit, že bude nutné vypořádat vztah mezi paní Olláriovou a leasingovou společností,“ připomenul advokát.

V leasingových splátkách se neplatí pouze záloha na kupní cenu vozidla, ale také leasingová marže a další platby jako například pojistné, daň z přidané hodnoty atd. „Jsem si jist, že pro uživatele bude odstoupení od smlouvy znamenat určité náklady,“ uzavřel Miketa. Leasingovka tak ze sumy, kterou nakonec paní Olláriové vrátí, zcela jistě citelně ukousne.

  • Hyundai Tucson zdroj: http://www.autodescuento.com http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/11/1059/105890.jpg
  • Zákony autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/16/1579/157866.jpg
Vydáno pod