Loňský schodek stát pokryje emisí 50letých dluhopisů

Praha – Na krytí loňského schodku státního rozpočtu chce ministerstvo financí vydat dluhopisy v celkové hodnotě 148,2 miliardy korun. Emise má pokrýt většinu deficitu, který se loni vyšplhal na 192,4 miliardy korun. Dluhopisy by měly mít podle představ ministerstva splatnost až 50 let. Návrh zákona, který emisi umožní, už resort připravil a věří, že ho poslanci schválí hned v prvním čtení.

Hlavním důvodem předložení návrhu zákona je snaha vyhnout se refinančnímu riziku. „Je zřejmé, že pokud by podíl krytí krátkodobými dluhopisy byl vysoký, v případě poruchy na finančním trhu by stát byl vystaven značnému riziku, kdy trh nebude akceptovat refinancování státními pokladničními poukázkami v potřebném objemu, a tak stát nebude schopen dostát svým závazkům,“ vysvětluje ministerstvo v návrhu.

Hospodaření státu loni skončilo ve schodku 192,4 miliardy korun, přičemž původní zákon o státním rozpočtu na rok 2009 počítal se schodkem 38,1 miliardy korun. Plánovaný deficit byl pak během roku navýšen na 52,2 miliardy korun. Již dříve byl schválen zákon, který umožňuje vydat na krytí loňského schodku dluhopisy za necelých 37,7 miliardy korun.

Státní dluh České republiky se v loňském roce zvýšil o téměř 179 miliard na 1,178 bilionu korun. Ke konci letošního června se dluh zvýšil na 1,246 bilionu korun.