HP trumfnula Dell v nabídce na převzetí 3Par

New York – Americký počítačový výrobce Hewlett-Packard bojuje se společností Dell o firmu chránící citlivá data – 3Par. O tom, že to myslí vážně, svědčí jeho nová nabídka – za firmu je HP ochoten zaplatit 1,6 miliardy dolarů, což je o třetinu víc, než nabízí Dell (1,15 mld. USD). Obě firmy by rády nabízely i produkty a nástroje, které jiným firmám pomáhají organizovat a zpracovávat data na korporátních serverech.

Nebývalé úsilí, které vyvíjejí obě firmy o převzetí 3Par, je podle odborníků jen jedním z důsledků rozsáhlých změn, které poslední dobou probíhají na poli IT. Firmy hledají uplatnění v nových oborech. Na trhu se začíná formovat několik dominantních hráčů, kteří budou nabízet širokou škálu produktů a služeb v řadě oblastí. Jsou mezi nimi i Dell a Hewlett Packard. „Když se podíváte na tyto dvě firmy, obě prošly krizí relativně bez újmy - nebo alespoň některé jejich součásti. Ukázkově to svědčí o tom, že fúze s jiným oborem je prostě dobrá věc,“ věří Saikat Chaudhuri z Pensylvánské univerzity.

3Par měl na dosah už minulý týden Dell. Jeho návrh schválila představenstva obou společností. Hewlett-Packard se ale nedal a přihodil další peníze. Jak vše dopadne, není zatím jasné. Zástupci obou firem se zatím nevyjádřili. „Vedení obou společností teď vidí v nákupu obrovskou šanci vzhledem k předpokládanému globálnímu růstu na trhu,“ míní ředitel výzkumu Wall Street Access Tom Burnett.

Reportáž Lucie Edrové (zdroj: ČT24)

3Par je výhodná i v jiném ohledu. Služby mají totiž mnohem vyšší marži než klasické počítače. Zájem obou počítačových firem teď prospívá i samotné 3Par. Po zveřejnění poslední nabídky se zvedly akcie o 43 procent na víc než 25 dolarů.