Ministerstvo lže. Škrty zdevastují mzdy, říká šéf odborů Zavadil

Praha – Jaroslav Zavadil, předseda Českomoravské konfederace odborových svazů, ostře odmítl návrh ministerstva práce a sociálních věcí, podle kterého by se platy zaměstnanců ve státní správě měly od příštího roku plošně snížit o deset procent, a to ve všech úrovních tarifů. „Chtěl bych naprosto jasně sdělit veřejnosti, že se nejedná o minus 10 procent. Že návrh, jak je předložen a propočítáván u nás, znamená, že tarifní složka mzdy se naprosto zdevastuje na číslo kolem 30 až 40 procent celkového platu,“ představil předseda odborů nová čísla. Zavadil byl hostem Interview ČT24.

„Dám konkrétní čísla. U zdravotních sester by se jednalo o desetitisícovou částku, o kterou by měly snížený tarif. U pracovnic v sociálním zabezpečení, které se starají o nemohoucí a starší lidi, by měsíční tarif byl 7520 korun, což je pod úroveň minimální mzdy,“ počítá Zavadil. Tento trend se podle něj bude promítat i do dalších rezortů, jakými jsou policie, hasiči nebo školství.

„Beru to jako snahu získat peníze na lidech, kteří si to vůbec nezaslouží,“ vysvětluje. Podle návrhu ministerstva práce a sociálních věcí se ale platy měly snížit pouze o 10 procent. „Prostě to je lež. K tomu nemám, co bych dodal,“ zlobí se Zavadil.

Interview ČT24 s Jaroslavem Zavadilem (zdroj: ČT24)

Ve čtvrtek mám schůzku s premiérem Nečasem

Podle předsedy vlády Petra Nečase se zatím jedná pouze o návrh ministerstva práce a sociálních věcí, nikoli o vládní návrh. „Měl jsem hovor s premiérem, kdy jsem ho požádal o okamžitou schůzku,“ informuje Zavadil s tím, že jednání s předsedou vlády je už domluvené na čtvrtek.

Platy zaměstnanců ve státní správě by se měly od příštího roku plošně snížit o deset procent, a to ve všech úrovních tarifů. Zároveň by ale bylo možné výrazně zvýšit zaměstnancům osobní příplatek. Počítá s tím návrh ministerstva práce a sociálních věcí, který ministr Jaromír Drábek za TOP 09 minulý týden poslal do připomínkového řízení.

Kurzarbeit v Česku

Dalším tématem, o kterém předseda odborů Jaroslav Zavadil v Interview ČT24 promluvil, jsou zkrácené pracovní úvazky. Programem nazvaným „kurzarbeit“ se snažili snížit nezaměstnanost v Německu. Odbory chtějí, aby program zkrácených úvazků vláda zavedla i u nás. Jeho princip je v tom, že firmy místo propouštění zaměstnanců zkrátí jejich pracovní dobu. Proti návrhu prý není ani premiér Petr Nečas.

„Propočty z Německa i od nás vycházejí tak, že daleko levnější je kurzarbeit, i při poplatcích, které se musejí platit ze státu firmám, oproti podpoře v nezaměstnanosti,“ informuje Zavadil. Podle něj by stát měl do firem „napumpovat“ zhruba 20 procent k šedesáti procentům platu, který zaměstnanec na zkrácený úvazek dostane. „A pořád při těch dvaceti procentech to vychází levněji,“ zdůrazňuje Zavadil.

„A já jsem slyšel na vlastní uši Merkelovou (Angelu, německou kancléřku), která řekla, že k tomu měla původně nedůvěru, ale nakonec musí uznat, že to přineslo ekonomii Německa veliký přínos,“ tvrdí Zavadil.