České lázeňství kvete, stále má dobré jméno i v zahraničí

Praha - Zájem o lázně v Česku roste. V prvním pololetí roku 2010 navštívilo české lázně 325 tisíc hostů, což představuje nárůst o pět procent oproti loňsku. Podle agentury CzechTourism bylo lázeňských hostů více z tuzemska, upevnit zdraví si jich přijelo bezmála 175 tisíc. Hostů ze zahraničí přicestovalo přes 150 tisíc. Průměrná doba pobytu činila 10,8 dne, domácí si v lázních užívali 11,8 dne a zahraniční hosté 9,6 dne.

„Aktuální statistická data za první pololetí roku 2010 nás velmi potěšila. Celkový nárůst o pět procent oproti stejnému období loňského roku je dobrým signálem pro české lázeňství,“ komentovala situaci vedoucí týmu lázeňství agentury CzechTourism Iveta Jakoubková.

Již tradičně převažovali mezi zahraničními návštěvníky Němci, kteří se na celkovém počtu zahraničních hostů podílejí téměř 60 procenty. Za prvních šest měsíců roku jich do tuzemských lázní zavítalo téměř 86 tisíc. Následovali Rusové, Rakušané a Ukrajinci. Významný byl podle CzechTourismu i podíl klientů z asijských zemí, relaxovat jich přijelo přes devět tisíc.

Komentář Eduarda Bláhy a Jaromíra Beránka (zdroj: ČT24)

Největší nárůst příjezdů lázeňských turistů ze zahraničí proti stejnému období roku 2009 CzechTourism zaznamenal u Izraele, Rakouska, Slovenska, Spojených států a Ruska. Největší odliv klientely naopak uvádí u návštěvníků z Polska a Ukrajiny.

Nejdéle se v českých lázních rekreovali hosté z Ruska s průměrnou délkou pobytu 13,7 dne, z Ukrajiny 13,4 dne a Izraele 10,4 dne. Naopak nejkratší dobu strávili v tuzemských lázeňských zařízeních návštěvníci z Polska, kteří v nich pobyli 4,4 dne, a Slovenska s průměrnou délkou pobytu 4,5 dne.

Eduard Bláha, prezident Svazu léčebných lázní ČR

„Řada Čechů zůstala v Čechách a při svém rozhodování o dovolené se rozhodla pro lázně, byť se zde nemuseli léčit, ale pouze relaxovat. České lázně měly loni jeden z rekordních roků a v prvním pololetí pokračuje trend růstu.“

Z regionů nejvíce lákala lázeňská zařízení na západě Čech, kam zamířilo přes 57 procent lázeňských hostů. Obrovské oblibě se těší zejména v zahraničí, zavítalo do nich 94 procent zahraničních hostů a čtvrtina domácí klientely. Je však nutné poznamenat, že v Karlovarském kraji se nachází téměř 50 procent lázeňské lůžkové kapacity ČR. Na druhém místě se umístil Zlínský kraj s téměř desetinou lázeňských hostů a na třetí příčce Olomoucký kraj se sedmi procenty klientů, vyplývá ze statistik CzechTourismu.

"Vzhledem k tomu, že jsme se od ledna do května více zaměřili na domácí klientelu i prostřednictvím rozsáhlé mediální kampaně na podporu našich nových webových stránek www.ceskelazenstvi.cz, jsme rádi, že se naše lázeňská místa stávají oblíbenou destinací občanů České republiky - nárůst v prvním čtvrtletí byl u této klientely čtyři procenta a ve druhém čtvrtletí dokonce sedm procent proti stejným obdobím roku předchozího. Letošní návštěvnost lázní domácí klientelou je tak lepší než v roce 2008, a to o šest procent," doplnila Jakoubková.

  • Karlovarské lázně zdroj: www.lecebne-lazne.cz http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/19/1894/189369.jpg
  • Lázně Jáchymov zdroj: www.lecebne-lazne.cz http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/19/1894/189365.jpg