Irsku klesá rating, na vině jsou tamní banky

New York - Irsko už není tak důvěryhodný dlužník jako dřív. Tvrdí to alespoň mezinárodní ratingová agentura Standard & Poor's, která snížila úvěrové hodnocení Irska o jeden stupeň na AA-minus. Důvodem jsou podle S&P vysoké náklady, které země zaplatí na podporu problémových domácích bank. Ze stejného důvodu už v červenci snížila hodnocení irských dluhopisů další velká ratingová agentura Moody's.

„Předpokládané rozpočtové náklady irské vlády plynoucí z podpory irského finančního sektoru se výrazně zvýšily a překonaly naše původní odhady,“ uvedla S&P. Irská vláda podle ní bude na podporu bankovního sektoru muset vynaložit 90 miliard eur. Předchozí odhad přitom počítal jen s 80 miliardami.

Zhoršení ratingu v pořadí už druhou velkou agenturou budou pro irskou vládu nejspíš znamenat zvýšení nákladů na půjčky, které potřebuje k financování deficitu. To by mohlo znamenat další komplikace pro tamní ekonomiku, kterou krize pořádně potrápila. Loni se HDP Irska propadl o rekordních 7,1 procenta. Letos očekává vláda růst ekonomiky do jednoho procenta.