Vláda posvětila plán rozvoje obnovitelných zdrojů, podnikatelům se nelíbí

Praha - Energie z biomasy, slunce nebo větrných elektráren by měla do roku 2020 pokrývat víc než 13 procent spotřeby v Česku. Počítá s tím návrh Národního akčního plánu pro energii z obnovitelných zdrojů, který dnes schválila vláda. Plán má splnit podmínky, na kterých se loni shodla Evropská unie, a především zajistit rovnoměrný rozvoj jednotlivých zdrojů. Návrh se ale nelíbí podnikatelům v oblasti obnovitelných zdrojů, kteří tvrdí, že představuje likvidaci tohoto energetického sektoru v Česku.

Zákon o obnovitelných zdrojích stanovuje roční hodnoty instalovaných výkonů pro jednotlivé druhy zdrojů, čímž chce přispět k jejich optimálnímu složení. V případě, že limity budou překročeny, zdroje nezískají finanční podporu státu. To by znamenalo seškrtání podpor hlavně pro provozovatele solárních elektráren, které v Česku právě díky štědré dotační politice zažívají v posledních letech nebývalý boom.

Podle podnikatelů v oboru je ale nepřípustné, aby zákon vylučoval z podpory výroby energie určitý druh obnovitelných zdrojů. Odporuje to podle nich cílům energetické a ekologické politiky EU a český stát tím prý ohrozí plán pokrýt stanovený podíl spotřeby obnovitelnými zdroji. Kromě toho zákon podle podnikatelů poškodí celý obor obnovitelných zdrojů v Česku.

Ministerstvo průmyslu a obchodu to ale odmítá. Cílem návrhu je podle něj rovnoměrný rozvoj všech druhů obnovitelných zdrojů a srovnání podmínek jejich podpory. Stát má podle mluvčího ministerstva Pavla Vlčka zabránit tomu, aby jeden druh obnovitelných zdrojů dostával neadekvátně vysokou podporu neodpovídající jeho významu. „Návrh Národního akčního plánu pro výrobu energie z obnovitelných zdrojů má za cíl rozvoj tohoto odvětví. Obavy o likvidace tohoto oboru jsou tedy naprosto neopodstatněné,“ dodal Vlček.

Plán rozvoje využití obnovitelných zdrojů do roku 2020 přijala EU loni v dubnu. Poté, co česká vláda Národní akční plán odešle do Bruselu, ho bude muset každé dva roky aktualizovat s ohledem na změnu využití alternativních energií.