Stát pošle 660 milionů na opravu zaplavených silnic a železnic

Praha – Vláda dnes navýšila letošní rozpočet Státního fondu dopravní infrastruktury o 665 milionů korun, peníze poputují na opravy povodněmi poničených silnic a kolejí v majetku státu v Libereckém a Ústeckém kraji. Zároveň stát umožní zemědělcům ze zatopených oblastí odklad splátek nájmu z pronajaté státní půdy a splátky od státu koupených pozemků až o jeden rok.

Peníze na opravu komunikací vláda uvolní z rozpočtové rezervy. Větší část škod přitom hlásí správa železnic, na kterou připadá z celkové sumy téměř 500 milionů. Zbytek peněz využije Ředitelství silnic a dálnic na opravy rychlostních komunikací a silnic první třídy.

Dnes uvolněná částka se netýká komunikací v majetku krajů, tedy silnic druhé a třetí třídy, na kterých voda v obou krajích způsobila souhrnné škody téměř 2,6 miliardy korun. Podle premiéra Petra Nečase bude tento problém řešit komplexní materiál ministerstva pro místní rozvoj.

TK po jednání vlády (zdroj: ČT24)

Vláda dnes také rozhodla, že pozemkový fond uhradí náklady na odstranění naplavenin na pozemcích ve vlastnictví státu, které jsou kvůli povodním výrazně poškozeny. Lidem a obcím zasaženým povodněmi umožní fond směnu či nákup státní půdy za zvýhodněných podmínek.

„Chci, aby lidé dostali pozemky ve vyšších polohách nad řekou náhradou za ty své v záplavových zónách,“ uvedl ministr Ivan Fuksa. „Pozemkový fond umožní obcím i fyzickým osobám směnit či koupit pozemky za účelem nové výstavby ve výše položených částech obce za cenu zemědělské půdy, a tím přispěje k obnově zničených regionů,“ dodal. Fond prý již začal aktualizovat databázi půdy.

Vydáno pod