Firmy hýří optimismem, svět prý čeká prosperita

Praha – Světové hospodářství se zotavuje a ekonomiky většiny zemí se v nadcházejících měsících vrátí k růstu. Alespoň se na tom shodují firmy oslovené poradenskou společností KPMG. Podle jejího výzkumu jsou společnosti jak v Česku, tak ve světě, co se budoucího vývoje týká, optimistické. Bude ale trvat několik let, než se výrobci a poskytovatelé služeb vrátí na předkrizovou úroveň v roce 2008.

Optimismem hýří zejména Američané. V Evropě je o zlepšování situace na trzích přesvědčena především Velká Británie, také Německo a Itálie. Oproti nim zůstávají české firmy při zemi. A to i přesto, že se situace v automobilovém průmyslu, na kterém je země poměrně závislá, zlepšuje.

„Česká republika je na tom mnohem lépe než zbytek Evropy. Firmy mají zakázky a nabírají lidi. Auta i v západní Evropě jdou na odbyt. Je to vidět například u Škody Auto, které se daří v západní Evropě nebo v Číně,“ popisuje situaci českých automobilek a jejich dodavatelů redaktor časopisu Auto motor a sport Michal Štengl.

Na trhy se vrací dobrá nálada (zdroj: ČT24)

Jedním ze sektorů, který je podle výzkumu KPMG co do počtu nových zakázek velmi optimistický, je strojírenský průmysl. „Proti tomu, co bylo od minulého října až do května, je výrazně více poptávek, technických zadání a objednávek. Zdaleka nejsme ale na úrovni, kterou jsme prožili v roce 2008,“ upozorňuje ředitel Svazu strojírenských technologií Ivan Čapek.

Čeští výrobci na rozdíl od těch světových neočekávají v budoucnu příliš vysoké zisky. Méně budou také investovat do výzkumu a vývoje. Shodují se, že na předkrizovou úroveň by se trh mohl vrátit v roce 2012.

Vydáno pod