Navigace Garmin Nüvi se mohou samovolně vznítit

New York – Přední světový výrobce navigací Garmin stahuje po celém světě kvůli výměně baterií téměř 1,3 milionu přenosných navigačních zařízení GPS Nüvi. Baterie, které tyto přístroje používají, se mohou přehřívat a hrozí jejich vzplanují. Garmin už zaznamenal zhruba deset takových případů, ke škodám na majetku nebo ke zranění v nich ale nedošlo.

Společnost upozornila uživatele svých přístrojů, aby se nesnažili baterie vyjmout nebo vyměnit sami. Požádala je, aby vyhledali autorizovanou opravnu. Baterie pro navigace Garmin Nüvi poskytuje externí firma, která slíbila, že se bude podílet na nákladech na výměnu. Garmin proto nečeká, že by výměna baterií výrazněji ovlivnila jeho celkové hospodaření.

Problémy s bateriemi přicházejí v době, kdy prudce klesá prodej přenosných navigačních přístrojů. Důvodem je rostoucí oblíbenost chytrých telefonů s navigací. Prodej přenosných navigací se na celkových příjmech Garminu v minulém čtvrtletí podílel zhruba polovinou. Firma prodala celkem čtyři miliony těchto přístrojů.