V Budějovicích začíná Země živitelka

České Budějovice - Mezinárodní agrosalon Země živitelka, jedna z nejnavštěvovanějších výstav v České republice, dnes začíná v Českých Budějovicích. Letošní ročník by měl dát velký prostor regionálním potravinám. Počet vystavovatelů je za posledních sedm let největší, na ploše 1032 m² se bude prezentovat přesně 777 vystavovatelů.

Už druhým rokem budou hlavním tématem výstavy regionální potraviny. Ve speciálním pavilonu se tak budou moci návštěvníci seznámit s výrobky s novou značkou „Regionální potravina“. Ta označuje zemědělské produkty, které mají alespoň ze 70 procent český původ. „To, co představujeme dnes, je skutečně první krok a já chci pokračovat v tomto projektu a rozšířit ho o tzv. prodej ze dvora. To znamená, aby se nevylidňoval venkov, aby na venkově mohli zemědělci dávat ke svým produktům další přidanou hodnotu a tím pádem i prodávat tyto produkty přímo ze dvora,“ uvedl ministr zemědělství Ivan Fuksa (ODS).

Živitelka dá letos opět prostor širokému záběru zemědělských oborů. Na  návštěvníky čekají ochutnávky, nejrůznější soutěže, krajové speciality i kuchařská šou. Jak upozorňuje ředitelka Výstaviště Marcela Payerová, nebude chybět ani dudácká kapela a cimbálovka. Výrobky si bude možno přímo na místě zakoupit.

Letošní agrosalon bude ale také místem k jednání zemědělců s politiky. „Parametry zemědělství se neurčují v České republice, ale v EU, takže budeme diskutovat o tom, jaká bude zemědělská politika po roce 2013, a na tom musíme najít společnou řeč - jak stát, tak čeští zemědělci,“ řekl Fuksa. Na přetřes ale přijde také chystané šetření. Kvůli škrtům ve státním rozpočtu přijde české zemědělství v příštím roce o víc než pět miliard.

Země živitelka potrvá do úterý. Otevřena je od 09:00 do 18:00, v úterý do 17:00. Vstupné je 80 korun. V posledních dvou letech vidělo výstavu přes 100 tisíc lidí. S vysokou účastí počítají organizátoři i letos.