NWR se přehoupla do třímiliardového zisku

Praha - Těžební společnost New World Resources, majitelka černouhelné firmy OKD, se ve druhém čtvrtletí přehoupla z předchozí ztráty do zisku 130 milionu eur, tedy asi 3,2 miliardy korun. Tržby stouply v meziročním srovnání o 18 procent na 387,4 milionu eur (asi 9,6 miliardy korun). K růstu tržeb přispělo hlavně zlepšení situace na komoditních trzích a vyšší ceny uhlí. Firma po zveřejnění výsledků oznámila, že obnoví vyplácení dividendy.

Druhé čtvrtletí v letošním roce bylo charakteristické především pokračujícím posilováním ekonomického růstu ve středoevropském regionu a také posilováním cen koksovatelného uhlí a zejména koksu, uvedl finanční ředitel NWR Marek Jelínek. „S výsledky jsme spokojení a na jejich základě jsme se také rozhodli o obnovení výplaty dividendy. Budeme vyplácet 21 eurocentů na akcii, což je v souladu s naší dividendovou politikou,“ dodal.

Celkový objem těžby uhlí v prvním pololetí roku 2010 poklesl meziročně o dvě procenta v důsledku vysokého objemu těžby zaznamenaného v prvním pololetí roku 2009. Prodeje uhlí se zvýšily o 16 procent díky zlepšení podmínek na trhu v průběhu letošního prvního pololetí, zejména na trhu s koksovatelným uhlím.

Studio burza: Výsledky NWR (zdroj: ČT24)

„Čistý zisk za druhý kvartál byl určitě skvělý, o tom není pochyb. Je ale potřeba připomenout, že z velké části byl způsoben také jednorázovým prodejem energetické divize, který nakonec činil více než 60 procent zisku, “ zhodnotil výsledky společnosti analytik Komerční banky Josef Němý.

Příznivé výsledky a další zvyšování ekonomické výkonosti očekává NWR především díky nadále rostoucím cenám koksu i ve druhém pololetí.