Kalousek: Pokud se nedodrží dohoda, bude o pět miliard větší deficit

Praha - Kdo s koho. Právě tak začínají vypadat vztahy v trojkoalici ODS, TOP 09 a VV, a to jen několik týdnů poté, co vláda Petra Nečase získala důvěru Poslanecké sněmovny. Skřípe to hlavně mezi premiérem a ministrem financí Miroslavem Kalouskem. Padají slova o popírání dohod či podvodu na voliče. Spor se vede především o takzvanou povodňovou daň, státního tajemníka pro Evropskou unii a platnost novely zákoníku práce. Podle ministra financí Miroslava Kalouska, který byl hostem Profilu Studia 6, se o žádný spor nejedná. Přestřelky mezi ministry nyní před schvalováním rozpočtu pro příští rok sice klidu nenapomáhají, nicméně podle Kalouska jde pouze o dodržení či nedodržení dohody.

Kalousek trpělivě vypočítává termíny a mechanismy schvalování: „Já musím k poslednímu srpnu předložit rozpočet do vlády, který se musí opírat o platnou rozpočtovou legislativu. Všechny změněné zákony tak musí platit k 1. 1. 2011,“ vysvětlil ve Studiu 6 na ČT24 ministr Kalousek s tím, že proto musel svůj návrh do 20. srpna expedovat do legislativního procesu a jakýkoli výrok pozdějšího data, který by chtěl zpětně jeho práci nějak revidovat, jde mimo realitu. „Je to prostá technologie,“ dodává.

Miroslav Kalousek, ministr financí:

"Nejsem si vědom žádného sporu. Jsem si vědom dohod, které se učinily, a záleží, zda budou dodrženy, či ne. Týká-li se to zákona o rozpočtové kázni, tak je to jasně v kompetenci ministerstva financí, budu ho předkládat já."

Pokud se dohoda nedodrží, svou účast ve vládě Kalousek zvažovat nehodlá. Stane se „jen“ to, že deficit státního rozpočtu stoupne o pět miliard, a to bude věc toho, kdo dohodu nedodržel. Tuto situaci popírání dohod už podle svých dřívějších slov zažil dvakrát - u Jiřího Paroubka a u Cyrila Svobody. Přesto nyní vysloveně nechce říct, že by byl s Petrem Nečasem v nějakém sporu. „To není spor, to je fakt, to je nad slunce jasná pravda,“ komentuje stručně.

Petr Nečas

„To je závažná věc, mimochodem závažný slib mé politické strany, a pokud se nepletu, tak i strany TOP09, že nebudeme zvyšovat přímé daně.“

Debata o povodňové dani už hýbe celou vládní koalicí, vložily se do ní i Věci veřejné a navrhují jiné kompromisní řešení. Místo jednotné stokorunové sazby pro všechny zaměstnance chtějí poplatek rozdělit podle výše platů, třeba na 50, 100 a 150 korun.

Ministr financí nicméně věří, že vše proběhne podle plánu a bude schválen jeho návrh. Kultura jednání v trojkoalici mu připadá velice vysoká a údajné spory jsou jen uměle vyhledávány médii.

Kalousek je v politice znám jako muž síly, což je nyní v kontrastu s premiérovým nekonfrontačním stylem. „Dělám politiku 20 let, umím dělat kompromisy. Politika je záležitostí kompromisů. Ale ty se musí dělat už za jednacím stolem. A mají-li mít kompromisy smysl, tak se musí držet,“ uzavírá.

Otázky Václava Moravce s Petrem Nečasem
Zdroj: ČT24