Klaus: Šetří všichni, tak musí i zemědělci

České Budějovice – I zemědělci musí v době škrtů ve státním rozpočtu počítat s utahováním opasků. Na dnešním zahájení agrovýstavy Země živitelka v Českých Budějovicích to řekl prezident Václav Klaus. Stát by sice podle něj měl zemědělství pomáhat, mělo by v něm však jít o co největší efektivitu hospodaření. O nižších dotacích mluvil i ministr zemědělství Ivan Fuksa (ODS).

Klaus dnes novinářům řekl, že si je vědom toho, jakou měrou vnější podmínky zemědělství ovlivňují. „Ale je naprosto jasné, že bez efektivního hospodaření se nezvládnou ani povodně, ani špatné počasí, ani hospodářská recese,“ uvedl. Nefunkčnímu, neefektivnímu hospodaření stát podle něj v žádném případě dlouhodobě nepomůže.

Škrty se dotknou i zemědělců, ceny obilí je však vykompenzují

Reportáž Petra Šuleře (zdroj: ČT24)

Zemědělství se škrty ve státním rozpočtu dotkly snížením peněz na dotace o 2,5 procenta, to je zhruba 740 milionů korun. Ministr zemědělství na zahájení výstavy uvedl, že je to v současné situaci slušný výsledek. Nemůže prý garantovat, že příští rok bude zemědělce bolet méně. Uvedl, že se bude snažit, aby přímé dotace neklesaly nebo klesaly jen málo. 

Prezident Agrární komory Jan Veleba

„My si to prodiskutujeme s ministrem financí a pak se k tomu vyjádříme. Je to velmi špatně.“

„Budeme muset škrtat na úrovni deseti až patnácti procent jak na mzdových, tak investičních výdajích i kapitálových výdajích,“ dodal ministr. Snížení podle něj ale vyrovnají vyšší výkupní ceny obilí. Podle aktuálně zveřejněných statistik ho bude asi o deset procent méně než loni. Jeho cena zatím ale prudce roste. „Za posledních 14 sledovaných dnů se zvýšila cena žita až o 25 procent,“ potvrzuje generální sekretář Plodinové burzy Brno Karel Zezula.

Ceny obilí mají zemědělcům pomoci

V dlouhodobém srovnání nejsou ceny extrémní. Pro zemědělce je ale pohyb na plodinových burzách životně důležitý. „Na zemědělce to bude mít dopady, tam může dojít k rozdílu tržeb až o sedm miliard korun,“ tvrdí Veleba. Naopak spotřebitelé výkyvy cen obilí nepocítí. Ceny pečiva by se totiž zatím výrazně měnit neměly. Prudce ale zdražuje krmivo pro zvířata. „Tento enormní nárůst se nám může negativně vrátit jako bumerang, obzvlášť v jižních Čechách, kde jsme závislí na živočišné výrobě,“ stěžuje si ale ředitelka Agrární komory Jihočeského kraje Hana Hricová.

Počasí už si letos na zemědělcích svou daň vybralo

Předseda Agrární komory Veleba také připomněl, že si letošní počasí vybralo jako daň velkou část úrody. Na rozdíl od minulých let se kvůli počasí zpozdily žně a výnosy jsou nižší. Řekl, že čeští zemědělci jsou ve srovnání se svou evropskou konkurencí stále znevýhodněni. Škrty považuje za nekorektní a způsobí prý další prohloubení nerovných podmínek.