Firmy: Lepší si na nový zákoník práce počkat, než novelizovat nedůsledně

Praha – Zaměstnavatelé volají po komplexní obnově zákoníku práce, zatímco odbory by nejraději neměnily nic. Tak vypadá závěr dnešního jednání tripartity, tedy vlády se zástupci zaměstnavatelů a zaměstnanců. Podniky ústy prezidenta Svazu průmyslu a dopravy Jaroslava Míla požádaly premiéra Petra Nečase (ODS), aby stát nedělal zbytečně dvě novely zákoníku práce, ale důkladně vypracoval jednu komplexní, která by trh práce zpružnila. Nečas přislíbil, že se touto možností bude jeho kabinet zabývat.

Šetřeme peníze, řekl Míl vládě. Dvojité novelizování zákoníků, a tedy i dvojité připomínkové řízení podle něj představuje zbytečné plýtvání. I za cenu zdržení se podle něj vyplatí novelizovat normu jen jednou a pořádně. „Permanentní novely základních norem každých šest měsíců vedou přesně k tomu, že zákony buď nejsou respektovány, nebo tady máme legislativní zmatek, ve kterém se v podstatě nikdo neorientuje,“ podotkl Míl.

Novela, kterou nyní připravilo ministerstvo práce a sociálních věcí, je přitom podle zaměstnavatelů nedostatečná. „Dnešní zákoník práce je v rozporu s Ústavou České republiky. Tato novela, která je připravována v současné době, neřeší tyto chyby, které posuzoval Ústavní soud,“ vzkázal Míl svým kolegům v tripartitě.

Zaměstnavatelé by v novém zákoníku práce chtěli usnadnit například propouštění pracovníků. Proti tomu se ale zásadně staví odbory. „Pokud bych měla odhadnout, jak to dopadne, myslím, že se k nějakým částečným změnám přistoupí. Pravděpodobné je ale to, že se v nejbližší době možnost benevolentnější výpovědi do zákoníku práce asi nezavede,“ uvedla analytička České televize Libuše Bautzová.

Odbory proti novelám

„Není potřeba, aby se zákoník práce nadále upravoval. Tak, jak máme informace z firem, tak se přesvědčujeme o tom, že ta norma, která v současnosti platí, dostatečně vyhovuje jak zaměstnancům, tak zaměstnavatelům,“ oponoval předseda Českomoravské konfederace odborových svazů Jaroslav Zavadil.

Odbory se obávají, že schválení změn v zákoníku práce udělá z Česka zemi s nejhorším postavením zaměstnanců v rámci Evropské unie. Vadí jim zejména řetězení smluv na dobu určitou, zavedení pružnějších kont pracovní doby a zdvojnásobení doby, po kterou je možné pracovat na dohodu o provedení práce.

Premiér Nečas přislíbil odborářům i zaměstnavatelům, že s nimi bude o změnách v zákoníku diskutovat a je připraven hledat kompromisy. „Jsou ale základní limity a těmi jsou například veřejné finance. Pak samozřejmě to musí mít tu hranici, že žádné opatření nesmí podvázat pružnost pracovního trhu v České republice, ale jít právě opačným směrem, to znamená k větší flexibilitě pracovního trhu,“ podotkl Nečas. Už v pondělí přitom připustil, že kvůli nutné diskuzi se sociálními partnery by novela mohla začít platit později než od začátku ledna, jak prosazuje ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek (TOP 09).

Tripartita znovu zasedne k jednacímu stolu 14. září a bude se zabývat státním rozpočtem na příští rok. Kromě toho by se do konce letošního roku měly uskutečnit ještě minimálně další dvě schůzky. Na řadu na nich přijdou další ožehavá témata včetně změn v zákoníku práce.