Toyota má opět problémy, svolává k opravě milion vozů v USA

New York – Japonská automobilka Toyota Motor opět svolává vozidla k opravě. Tentokrát jde o zhruba 1,13 milionu vozů Corolla a Matrix, kterým hrozí zhasínání motoru kvůli závadě v elektronickém systému. „Motor může bez varování zhasnout při jakékoliv rychlosti,“ upozornil americký Národní úřad pro bezpečnost silničního provozu (NHTSA). Toyota uvedla, že v souvislosti s tímto problémem obdržela nepotvrzené zprávy o třech nehodách a jednom menším zranění.

Toyota už svolala přes osm milionů vozů

Nejde o první problémy, které Toyota má. Společnost už byla nucena kvůli potížím s nechtěným zrychlováním svolat po celém světě k opravě přes osm milionů vozů, z toho zhruba šest milionů ve Spojených státech. Za nechtěným zrychlováním podle firmy stojí vadné plynové pedály a problémy s podlahovou krytinou, která může plynový pedál zablokovat.

V dubnu automobilka souhlasila se zaplacením rekordní pokuty 16,4 milionu dolarů (asi 320 milionů korun). Tu firmě vyměřily úřady ve Spojených státech kvůli údajnému zatajování problémů s vadnými plynovými pedály. Automobilka však obvinění americké vlády, že porušila zákon, odmítla.

Toyota: kvalita za rozumnou cenu

Toyota je nyní největší automobilkou na světě. Firma si svou vedoucí pozici na automobilovém trhu vybudovala nabídkou bezpečných a spolehlivých automobilů za rozumnou cenu. Rozsáhlá svolávání automobilů k opravě však mají negativní dopad na její pověst výrobce kvalitních vozů.

Toyota
Zdroj: ČT24