Spor o povodňovou daň asi ukončí kompromis, Nečas se omlouvá

Praha - Spor premiéra Nečase a ministra financí Kalouska o povodňovou daň možná skončí kompromisem. Podle Hospodářských novin je totiž Nečas ochotný se stokorunovou daní souhlasit v případě, že se bude platit jen jeden rok. Kabinet chce výběrem daně získat až 4,5 miliardy korun a peníze dát na obnovu povodněmi zničených oblastí.

Ministr a premiér už se dohadují týden. Jablkem sváru je návrh na snížení slevy na dani z příjmu fyzických osob o sto korun. Kalousek tvrdí, že premiér s daní na koaliční schůzce začátkem srpna souhlasil. To potvrdil i předseda Věcí veřejných Radek John. Minulou neděli ale nastal zvrat a Nečas se postavil proti dani. Teď se hájí se slovy, že na koaliční schůzi mluvil pouze o možnosti, kterou je ještě nutné prodiskutovat.

Premiér Petr Nečas o povodňové dani pro HN

„Miroslav Kalousek stál 75 centimetrů ode mě na tiskové konferenci, kde jsem asi čtyřikrát řekl, že teprve otevíráme diskusi, že pokud dospějeme k nějakým závěrům, tak jednou z možností je, že to budeme dělat tímhle způsobem.“

„Dovedu si to představit. S hlubokou a pokornou omluvou veřejnosti.“

Konec sporu o povodňovou daň (zdroj: ČT24)

Důvodem obratu je prohlášení občanských demokratů před volbami, že se nebudou zvyšovat přímé daně. Teď ale musí premiér ustupovat. Ke zdi ho tlačí také čas. Povodňová daň už se totiž z návrhu rozpočtu nestihne vyjmout.

Vztahy Nečase a Kalouska nejsou idylkou

Premiér Petr Nečas pro HN

„I Miroslav Kalousek si musí zvyknout, že má jiného premiéra, než na kterého byl zvyklý, a na kterého se třeba mohl těšit.“

Spor tak ukázal, že vztahy mezi premiérem a ministrem financí nejsou zcela idylické. Nečas v rozhovoru pro HN prohlásil, že si příště pro jistotu bude dělat z jednání zápisky. „Východiskem může být z takových jednání jednoduchý zápis, který bude parafován účastníky,“ uvedl v rozhovoru pro HN. Kalousek se zase už dříve nechal slyšet, že ho s premiérem nepojí „lidská chemie“ tak, jako to bylo v případě bývalého premiéra Mirka Topolánka.