Obilnářská velmoc Rusko nemá dost obilí ani pro sebe

Moskva – Rusko letos postihla extrémní sucha a rozsáhlé požáry. Obilnářská velmoc tak letos nejspíš bude muset obvyklé vývozy vyměnit za dovoz. Aby země vykompenzovala dopady nepříznivého počasí, podle generálního ředitele ruské výzkumné organizace SovEcon Andreje Sizova bude muset dovézt až šest tun obilí. Na možnost nutnosti dovozu obilí upozornili někteří analytici už minulý týden.

Rozsáhlé lesní požáry, které Rusko zasáhly na konci července, zničily asi čtvrtinu úrody. Hrubý domácí produkt se kvůli nepřízni počasí letos sníží v přepočtu zhruba o 270 miliard korun. Mezinárodní rada pro obilí totiž snížila odhad ruské sklizně pšenice o šest milionů tun na 44 milionů. Proto se teď bude nejspíš dovážet. Obilí by do země mělo dorazit 1,5 milionu tun, ječmene by se mělo dovézt 1,8 milionu tun.

Generální ředitel ruské výzkumné organizace SovEcon Andrej Sizov

„Nemůžeme vyloučit, že obilí by kromě soukromých importérů mohl dovážet i státní obchodník s obilím United Grain Co, aby obnovil vládní zásoby a stabilizoval trh.“

Rusko nemá dost obilí ani samo pro sebe (zdroj: ČT24)

Ruská vláda proto zakázala vývoz obilí až do konce roku. Ještě před třemi týdny to přitom vypadalo, že zákaz přestane platit v půlce srpna. Kvůli strachu z potravinové krize z let 2007 a 2008 tak vzrostla cena hlavního termínovaného kontraktu pšenice ve Spojených státech. Růst cen na světových trzích se přitom dá přisoudit i zprávám o špatné sklizni v černomořském regionu i kvůli obavám o osivo na další sezonu.

Obilí
Zdroj: ČT24