Česká ekonomika v krizi pohubla, teď bude léta stagnovat

Praha - Současný nevýrazný růst české ekonomiky bude podle šéfa tuzemské Raiffeisenbank Lubora Žalmana trvat ještě dalších pět let. Pro banky se situace i přes mírné ekonomické oživení nijak nezlepšuje, prý je stále stejná jako před rokem. „Je naivní si myslet, že jsme měli nějakou chřipku a teď se z ní zotavujeme. Tu chřipku budeme mít pořád a nakonec zjistíme, že to není nemoc,“ zdůraznil Žalman.

Firmy, banky, vlády i domácnosti si budou muset zvyknout, že se ekonomika změnila, a budou se muset naučit žít s nižším zadlužením než před krizí. „Neočekávám, že by riziko v ekonomice v příštích letech mělo klesat, a tomu budou odpovídat i marže bank na úvěrech. Není to krize, je to nový normál,“ uvedl Žalman. Dodal, že situace před rokem 2009 se už za životů dnešních lidí nebude opakovat.

Česká ekonomika bude v následujících letech spíše stagnovat, předpovídá Žalman. „Ale nic zlého se neděje, proč bychom v zásadě měli pořád někam růst? Ekonomika v krizi ořezala přebytečný tuk, ale i nadále funguje poměrně dobře,“ poznamenal. Firmám se sice podniká o něco obtížněji než před nástupem krize, s propadem se jim ale podařilo vyrovnat. Osekaly náklady, přizpůsobily se nižšímu objemu objednávek a díky tomu nijak závratně nenarůstá objem nesplácených úvěrů.

Žalman neočekává, že v nejbližších letech se podstatně navýší výroba, investice nebo tempo hospodářského růstu. Dopady krize na banky jsou ale menší, než bankéř původně předpokládal. „Stále se ale neopovažuji tvrdit, že banky mají to nejhorší za sebou,“ upozornil. Pesimistická očekávání se potvrdila v oblasti kvality úvěrů domácností, což je podle šéfa Raiffeisenbank důsledek relativně vysoké a neklesající nezaměstnanosti.

Loňský rok byl pro banky hlavně o snižování nákladů a řešení problémů s nesplácenými úvěry, letošek je podle Žalmana o hledání klientů, kteří si chtějí vzít úvěr. Boj o klienty mezi bankami se bude podle něj v následujících letech zcela nevyhnutelně přiostřovat. Krize prý mimo jiné také prověřila vzájemné vztahy mezi bankou a klientem.