Český Metrostav chce stavět metro v Helsinkách a Sofii

Praha – Tuzemské stavební společnosti Metrostav už český trh nestačí. Vyhrála tendr v hodnotě 250 milionů korun, a bude tak stavět tři výstupové štoly metra v hlavním městě Finska Helsinkách. Chce se také ucházet o zakázku na další stavbu metra ve finské metropoli. Metrostav by ale také rád postavil metro v bulharské Sofii. V současnosti má firma problémy s výstavbou tunelu Blanka v Praze.

Metrostav chce stavět na východě, prý je to jednodušší

Mluvčí Metrostavu František Polák

„Je to náš první vstup na finský trh. Otevřeli jsme si tím dveře pro účast na dalších tendrech při výstavbě metra v Helsinkách.“

Metrostav tak bude stavět jeden kilometr přístupových štol. Další tendr na zpracování předinvestiční projektové dokumentace výstavby 25 stanic metra v Sofii vyhrála další tuzemská firma Metroprojekt Praha. Hodnota zakázky se pohybuje okolo 35 milionů korun. Předmětem kontraktu je zpracování koncepčního návrhu trasy, stanic i technologického vybavení a také technického projektu a tendrové dokumentace pro výběr zhotovitele stavby.

„O Bulharsko máme velký zájem, do tendru tam po jeho vypsání určitě půjdeme,“ uvedl mluvčí Metrostavu. Na východě Evropské unie prý stavební firmy nečelí tolika administrativním překážkám pro podnikání, jako je tomu na západ od českých hranic.

Metrostav trápí propady Blanky

Metrostav nyní trápí problémy s tunelem Blanka, který má být součástí městského okruhu. Za propad půdy při ražení tunelu firmě hrozí několikamilionová pokuta od báňského úřadu i hlavního města. Historie Metrostavu i Metroprojektu Praha je svázaná s historií pražského metra. Oba podniky vznikly na začátku 70. let, kdy v Praze začala podzemní dráha vznikat.