Kuba láká investory, nabízí jim půdu téměř na století

Havana – Kuba zahraničním investorům poskytuje k využití státní pozemky až na 99 let. Ve čtvrtek totiž na ostrově začal platit zákon, který jim umožňuje využití státních pozemků, pokud budou investovat do mezinárodní turistiky. Zákon nejspíš povede k rozvoji luxusních golfových hřišť na ostrově. Smyslem zákona je však „dodat více bezpečnosti a záruk zahraničním investorům ve sféře nemovitostí“. Stát je na Kubě vlastníkem většiny půdy.

Turistika je pro Kubu jedním z hlavních zdrojů deviz

Investorům dosud zákon umožňoval využívat státní půdu jen 50 let. Úřady oznámily, že s cílem zvýšit příjmy z turistiky zvažují zřízení asi tuctu golfových hřišť. Zahraniční investoři, kteří mají o tuto oblast zájem říkají, že k finanční životaschopnosti jejich projektů je limit 99 let nutný.

Po revoluci z roku 1959 začal být golf na ostrově označován za buržoazní sport a teď jsou tam přes skvělé podmínky jen dvě golfová hřiště. Teď ale úřady doufají, že golf přiláká zámožné zahraniční návštěvníky. Loni Kubu navštívilo 2,4 milionu zahraničních turistů. Turistika je pro ni jedním z hlavních zdrojů deviz. V tomto ohledu je ale pro zemi klíčové, aby na Kubu mohli jezdit i turisté ze Spojených států. Dosud to americké zákony neumožňují.

Nově přijatý zákon je dalším z malých kroků směrem k uvolnění rigorózního státního hospodářství podniknutých za vlády nového prezidenta Raúla Castra.

Kubánci si připomněli půlstoletí od marxistické revoluce. Projev při této příležitosti přednesl na náměstí v Santiagu de Cuba prezident Raúl Castro.
Zdroj: ČTK/AP/Ismael Francisco/Prensa Latina