Monopol Sazky v ohrožení, číselnou loterii zvažuje i Tipsport

Praha – Společnost Tipsport zvažuje, že zažádá ministerstvo financí o licenci na číselné loterie. V této oblasti měla zatím monopol Sazka, už v srpnu ale licenci získala další sázková společnost Fortuna. Zatím není jisté, zda se nové loterie opravdu rozběhnou, oslabení pozice Sazky by každopádně zkomplikovalo už tak problematické financování českého sportu. Sazka totiž část peněz z loterie posílá sportovním svazům, Fortuna i Tipsport by ale mohly povinné odvody na dobročinné účely posílat jinam.

Vklady do číselných loterií klesly meziročně o dvě procenta, Sazka navíc musí splácet multifunkční halu ve Vysočanech. Přesto zůstává společnost navenek klidná: „Z naší strany sázíme na sílu značky, na tradici a na bezkonkurenční síť terminálů. Stejně tak i na to, že hlavní produkty pravidelně inovujeme,“ uvedl mluvčí společnosti Zdeněk Zikmund. 

Sazka má oproti konkurenci výhodu v počtu terminálů, těch provozuje 6 500, zatímco Fortuna jich má asi 600. Akcionáři největší loterijní společnosti však tak optimističtí nejsou a loterie by nejraději ponechali jenom Sazce. Pokud by totiž obě firmy své hry spustily, sportovní svazy by zřejmě o část peněz přišly. „Vždycky platí pravidlo, že pokud je větší konkurence, tak je na trhu těsno. Mě vůbec překvapuje, že se vydává taková spousta licencí,“ uvedl místopředseda Českého olympijského výboru Jiří Kejval. 

Reportáž Zuzany Luňákové (zdroj: ČT24)

Loni překročily vklady do číselných her typu Sportka, Euromiliony, Šťastných 10 nebo Keno sedm miliard korun. Celkové vklady do loterií u Sazky překročily osm miliard korun.

Zatím ale není jisté, zda opravdu na pole číselných loterií konkurence vstoupí. Fortuna tuto možnost pouze zvažuje a Tipsport ještě ani nemá licenci. Rozjet tento typ loterie je totiž finančně tak náročné, že se už deset let nikdo nepokusil monopol Sazky narušit. Obě firmy jsou však finančně natolik silné, že si mohou dovolit určitou dobu dotovat i ztrátový projekt.