Pšenici letos nevyveze ani Pákistán, co to udělá s její cenou?

Islámábád – Pšenici ničí rozmary počasí. Jeden z největších světových exportérů Rusko, letos zřejmě bude muset pšenici dovážet. A problémy má i Ukrajina, i když ta zatím k omezení vývozu obilí nesáhla. Dnes se navíc objevily informace z pákistánských vládních zdrojů, že ani tato země zřejmě letos pšenici v zahraničí prodávat nebude. Letos nevyveze zhruba 2 miliony tun. Úrodu v asijské zemi totiž zničily povodně, podle Světového programu pro výživu voda zaplavila 14 procent obdělávané půdy.

Pákistánští obchodníci s pšenicí ještě nedávno tvrdili, že mají dost zásob na to, aby uspokojili poptávku do příští sklizně. Aby taky ne, země v sezoně 2009/2010 sklidila přes 23 milionů tun pšenice. Pak ale přišly stoleté povodně, které zničily a odplavily dohromady 750 tisíc tun. Škody na úrodě dosáhly skoro tří miliard dolarů.

„Momentálně nepřipouštíme žádnou diskuzi o tom, že bychom měli exportovat pšenici. Export 2 milionů tun přebytečné pšenice s největší pravděpodobností odložíme,“ citovala agentura Reuters nejmenovaný zdroj z pákistánského ministerstva zemědělství.

Povodně zničily úrodu v Pákistánu (zdroj: ČT24)

Neúroda zvedá ceny pšenice

Špatné zprávy o úrodě pšenice z Ruska a Ukrajiny už vyhnaly cenu vzhůru. Od července do srpna cena pšenice prudce vzrostla a nyní se jeden bušl prodává za téměř 7 dolarů. „Poslední vývoj na trzích naznačuje, že by cena nemusela růst. Zásoby ve světě jsou poměrně vysoko a nehrozí žádný akutní nedostatek,“ uvedl analytik Colosseum Petr Čermák. Výpadek pokryjí další tradiční vývozci – Spojené státy, Austrálie a Evropská unie. Ta poslední už ale přitom z odhadu sklizně také mírně ukousla. Snížila ho o 3 procenta zhruba na 275 milionů tun.

Vydáno pod