Zájem o uspořádání kongresů v Praze upadá

Praha – Hlavní město zažilo propad v dalším mezinárodním žebříčku – tentokrát v počtu uspořádaných kongresů. Zatímco ještě před třemi lety byla v první desítce, nyní jí patří patnácté místo. Vyplývá to z údajů Mezinárodní kongresové asociace. Loni se v Praze uskutečnilo jen 86 velkých kongresů, tedy méně než například v Budapešti nebo ve Vídni. Přitom právě v kongresové turistice se točí velké peníze.

Mluvčí Asociace českých cestovních kanceláří a agentur Tomio Okamura:

„Špatné umístění Prahy a České republiky je důvodem zcela chybějící koncepce na oslovení organizátorů velkých organizátorů ve světě. Praha nemá ani ucelený seznam organizátorů, aby je mohla oslovit.“

Kvůli vysoké konkurenci hotelů jsou v Česku navíc ceny daleko nižší než v okolních zemích. Například ceny pětihvězdičkových hotelů spadly na cenu tříhvězdičkových. To sice přiláká turisty, ale ne pořadatele kongresů. „My máme informace, že třeba jednou z překážek, proč sem nejezdí třeba firmy z Británie, je to, že se jim ceny zdají příliš nízké. Obávají se, zda se za tu cenu dá pořídit kvalita,“ upozorňuje generální sekretář Asociace hotelů a restaurací ČR Václav Stárek.

Reportáž Zuzany Luňákové (zdroj: ČT24)

Mluvčí Asociace cestovních kanceláří Jan Papež:

„Pořadatelé kongresů žijí z procent utracených účastníky na kongresu, to znamená, nevyhledávají města, která jsou nejlevnější, ale města, která mají prestiž a která jsou módní, a Praha poslední tři roky na té prestiži ztratila.“

Kongresoví turisté jsou přitom pro města lukrativní. Jejich denní útrata je téměř dvě stě euro na osobu, tedy dvakrát více než utratí běžný turista. Celkem loni na celém světě probělo 9294 mezinárodních meetingů. Česko z toho uspořádalo 104.

Vydáno pod