Za datové schránky se bude platit

Praha – Za posílání zpráv přes datové schránky nechť se platí – co kus, to šestnáct korun. Ve společném návrhu to prosazují ministři vnitra a financí Radek John a Miroslav Kalousek. Návrh je už hotov a nyní ho čeká připomínkové kolečko na ministerstvech. Systém datových schránek funguje od loňska, firmy je musí využívat při komunikaci s úřady.

Výši poplatku za odeslanou zprávu má podle návrhu každoročně stanovit vyhláška ministerstva financí po dohodě s ministerstvem vnitra, které je správcem systému datových schránek. „Předpokládáme, že příští rok to bude šestnáct korun za jednu zprávu,“ řekl mluvčí ministerstva vnitra Vladimír Řepka. Přijetí zprávy by i nadále zůstalo bezplatné.

Skutečnost, že systém datových schránek funguje zdarma, by podle Řepky mohla vést k nadužívání schránek. Cílem ministerstva prý je, aby uživatel schránky odeslal datovou zprávu jen tehdy, pokud věc skutečně potřebuje poslat doporučeně. V opačném případě by měl využít e-mail s elektronickým podpisem.

Zpoplatnění prý povede k ušetření peněz a větší efektivitě systému

Ministerstvo věří, že jeho krok povede jak k ušetření financí státu, tak k větší efektivitě systému. Návrh je v současné době v připomínkovém řízení. Teprve pokud ho vláda schválí, bude vnitro hledat způsob, jak poplatek za odeslání zprávy vybírat.

Datové schránky nahradily „papírovou komunikaci“ úřadů a firem. Výhodou schránky je to, že její uživatel už nemusí chodit kvůli úředním dopisům na poštu, protože dokumenty od státu mu chodí elektronicky. Datovou zprávu si tak může po připojení k internetu kdykoliv vyzvednout ze svého počítače.

Datové schránky
Zdroj: ČT24