Realitní trh v ČR zaznamenává oživení, stále je ale křehké

Praha – Trh s podnikatelskými nemovitostmi začíná v Česku ve srovnání s loňským rokem opatrně ožívat. Počet realitních obchodů se zvyšuje, developeři začínají stavět nové kancelářské budovy. Lze také očekávat zvýšenou poptávku po pronájmech skladů. Do stability má ale trh podle realitní poradenské společnosti King Sturge přesto stále ještě daleko.

Meziročně rostou reality o 250 procent

V první polovině roku utratili investoři v Česku za komerční nemovitosti 256 milionů eur (asi 6,3 miliardy korun), což je meziroční nárůst o 250 procent. „Třebaže nárůst objemu realitních transakcí je enormní, nelze automaticky tvrdit, že bude i nadále stabilně růst,“ uvedl však investiční konzultant King Sturge Jan Kovařínský.

České reality potáhne Německo a privátní investoři

Rozhodující vliv na konečnou bilanci letošního roku budou podle konzultanta mít dva činitele. Půjde o výslednou verzi úpravy fungování německých otevřených podílových fondů, které patří dlouhodobě k největším investorům na českém realitním trhu. Jejich investiční aktivity by nová legislativa mohla výrazně utlumit. Druhým faktorem bude apetit českých a slovenských privátních investorů, zejména skupiny CPI spojované s miliardářem Radovanem Vítkem. Právě tato skupina je letos zatím nejaktivnějším českým investorem. Od ledna do srpna 2010 firma utratila na českém trhu kolem 71,5 milionu eur, tedy přibližně 1,8 miliardy korun. Jde téměř o třetinu všech letošních investic.

Letošní rok je zatím příznivý. Loni byly totiž podle King Sturge zmrazeny téměř veškeré nové výstavby kancelářských budov v Praze. V prvním pololetí začala stavba projektů Main Point a Keystone v Karlíně a City Element a City Deco na Pankráci. Do konce roku se má začít stavět Lyra Office Building v Praze 5, River Gardens a Rohan Business Centre v Karlíně a Green Court na Pankráci. Jestli na tom bude dobře poptávka po pronájemch, ukážou hlavně výsledky německé ekonomiky a průmyslová výroba v Česku.

Vedoucí oddělení průmyslových a logistických nemovitostí King Sturge Milan Korbelář

„Vzhledem k tomu, že spekulativní výstavba je a i nadále bude prakticky nulová, veškerá nová poptávka se umístí ve stávajících volných nemovitostech a pomůže snížit míru neobsazenosti.“

Zatímco na konci roku 2009 bylo v Česku prázdných téměř 18 procent skladů, postrádalo v polovině letošního roku nájemce 15,5 procenta skladových ploch. Na konci roku 2010 může být podle odhadu nepronajatých zhruba 14 procent skladů.

Na stavbě
Zdroj: ČT24