Rusko bude posílat ropu i na východ

Moskva – Rusko expanduje na východ. Otevřelo totiž nový ropovod, tentokrát pro asijsko-pacifický region. Tři tisíce kilometrů dlouhé potrubí by mělo přivádět ropu z východní Sibiře do Číny. Rusko tak navýší svůj export o třetinu. Orientace na východ je pro ruského premiéra Vladimíra Putina velice důležitá. Zatím se ropný gigant zaměřoval výhradně jen na evropský region.

Z ropovodu je zatím dokončený jenom úsek. Jde o úsek z ruské strany k čínským hranicím. Dalších téměř tisíc kilometrů musí Čína postavit sama. Změní se tak dosavadní orientace Ruska pouze na Evropu. Na západ země ročně dodává až 130 milionů tun. Na oblast Pacifiku se naopak zapomínalo. Do budoucna by tam mohlo mířit kolem 50 milionů tun ruské ropy.

Ruský premiér Vladimir Putin

„Jen na výstavbu ropovodu z východní Sibiře k pobřeží Tichého oceánu budeme investovat 700 miliard rublů. Na tomto projektu pracuje celkem 700 tisíc lidí.“

Rusko bude vyvážet ropu na východ (zdroj: ČT24)

Rusku se však investice vrátí. „Rusko vydělá víc peněz exportem do Asie než do Evropy. Postavením ropovodu do Číny využívá Rusko své příležitosti,“ tvrdí ředitelka PFC Energy Julia Nanay. Ropovod by měl být zcela dokončen v roce 2012. Denně přepraví více než 1,5 barelu ropy. To představuje asi třetinu současného ruského exportu.

Vydáno pod