Vládní škrty podle stavařů o práci připraví desítky tisíc lidí

Praha – Představitelé Svazu podnikatelů ve stavebnictví (SPS) upozornili, že pokud se uskuteční všechny plánované vládní škrty státních investic, hrozí kolaps českého stavebnictví. . Úspory jsou podle nich nekoncepční a situaci neřeší, naopak ještě komplikují. O práci prý můžou přijít až desítky tisíc lidí, uvedli dnes představitelé na konferenci. Podle dnes zveřejněného odhadu pražské Hospodářské komory může přijít o práci až 40 tisíc lidí z odvětví.

Vláda prý jedná v rozporu se svým programovým prohlášením

Podle svazu postupují ministerstva ve vztahu k veřejným investicím v příkrém rozporu s programovým prohlášením vlády Petra Nečase. Místo podpory investic se uskutečňují „chaotické škrty“ bez ohledu na důsledky, tvrdí stavbaři. „Neohlašujeme katastrofu, říkáme jen, jak by situace mohla dopadnout, když se nic neudělá,“ dodal generální ředitel SPS Miloslav Mašek.

Prezident SPS Václav Matyáš

„Nesystémový přístup je hlavně v oblasti zastavování staveb, vynucování slev, zastavení programů na zateplování budov a podpory bydlení.“

Stavařům vadí především omezování peněz ve Státním fondu dopravní infrastruktury a ve Státním fondu rozvoje bydlení. „Veřejná stavební zakázka v prvním pololetí letošního roku poklesla o téměř 40 procent. Tento vývoj spolu s opatřením ministerstva dopravy v pozastavení financování výstavby silnic a železnic způsobí propuštění asi 40 tisíc zaměstnanců od stavebních firem,“ uvedl v tiskové zprávě předseda Sekce stavebnictví a územního rozvoje Hospodářské komory hlavního města Prahy a prokurista stavební společnosti Hochtief CZ Vilém Tvrdík.

Nový stavební zákon by pomohl

Situaci by podle stavařů zlepšilo rychlé přijetí novely stavebního zákona a novely zákona o posuzování vlivů staveb na životní prostředí. Svaz také navrhuje zprůhlednění soutěží o veřejné zakázky například zavedením státních expertiz u zakázek nad 300 milionů korun nebo vyhlášením všeobecných podmínek pro zhotovení staveb. Podle svazu je také nutné obnovit přípravu velkých dopravních, energetických a ekologických staveb.

„Členské firmy svazu jsou připraveny ve spolupráci se zadavateli staveb hledat úsporná řešení ve změnách technických parametrů a vybavenosti staveb,“ uvedl prezident SPS. Stavaři prý vládě plán úspor už představili. Obsahoval úsporná opatření ve výši šesti miliard korun. Vláda chce ale především zastavovat stavby.

Svaz tvrdí, že je už nyní propad stavebních prací alarmující. „Za první pololetí je tento pokles o více než 12 procent oproti loňskému roku, pozemní stavitelství se propadlo o více než 14 procent, výstavba nových bytů se snížila o skoro 23 procent,“ uvedl reportér ČT Jiří Böhm.

Stavebnictví je v krizi, ještě pětina firem může zkrachovat

Ekonom Raiffeisenbank Aleš Michl

„Stavebnictví má jeden velký problém, a to, že má velké zpoždění oproti průmyslu. Já si myslím, že ono teprve v recesi je a ještě minimálně půl roku také bude.“

Ekonom Raiffeisenbank Aleš Michl kritickou situaci ve stavebnictví potvrzuje. Tvrdí, že v posledních pěti letech se do oboru lilo moho peněz, teď se zase bude škrtat. Podle ekonoma je třeba jít cestou středu. Sektor navíc nemá to nejhorší za sebou a ještě pětina firem může podle odhadů Michla zkrachovat.  

Řešením by podle ekonoma bylo neškrtat paušálně, ale projekt od projektu. Oboru by také velmi pomohlo, kdyby se snížily administrativní náklady, to znamená, že by se například zkrátila lhůta, která je třeba ke stavbě, a stát by pomohl s výkupy pozemků. Peníze ani úlevy by oboru Michl nedoporučil.

Stavba mostu
Zdroj: ČT24