75wattové žárovky už brzy nebudou k mání

Praha – Odzvonilo žárovkám, jejichž příkon je 75 wattů a vyšší. Ode dneška už nebudou uváděny na tuzemský trh. Členským zemím EU to ukládá nařízení Evropské komise. V platnost tak vstoupila druhá fáze přechodu k úsporným žárovkám. Od loňského září se v EU nedistribuují žárovky s příkonem vyšším než 100 wattů a halogenové žárovky s příkonem nad 80 wattů, pokud nemají energetickou třídu alespoň C.

75wattové žárovky budou k dostání do vyprodání zásob

Mluvčí ministerstva průmyslu a obchodu Pavel Vlček

„Nesmí však do prodeje zařadit žárovky, které získal po 31. srpnu a které nesplňují podmínky prodeje, tedy nejsou čiré a mají příkon 75 W a vyšší. Kontrolu provádění tohoto nařízení bude provádět Česká obchodní inspekce.“

Přesto si ještě žárovku budou spotřebitelé moci pořídit. Obchodníci totiž budou ještě vyprodávat zásoby. Na internetu se navíc „staré“ žárovky nabízejí ve velkém množství. Domácnosti se předzásobují.

Novým žárovkám se domácnosti nejspíš brání, protože jsou dražší. Klasická žárovka vyjde na deset korun, úsporná potom od 100 do 200 korun. Úsporné žárovky jsou tedy proti vláknovým dražší, měly by však uživateli vydržet déle.

Vyplatí se ale úsporná žárovka?

Přesto však spotřebitelský časopis TEST loni upozornil, že má značná část úsporných zářivek výrazně nižší životnost, než jakou uvádějí jejich výrobci. Nákup některých modelů úsporných zářivek se tak kvůli vyšším pořizovacím nákladům nemusí lidem finančně vyplatit. Podle mluvčího zastoupení Evropské komise v České republice Martina Staška se ale kvalita těchto žárovek v posledních letech velice zlepšuje a bude se to stávat čím dál méně.

Jako příznivce klasických žárovek se už před rokem projevil i prezident Klaus. Když se rušily stowattové žárovky, prohlásil, že kdyby byl normální občan, který běžně chodí do nákupních center, pořídil by si na zbytek svého života jejich dostatečnou zásobu. Příklad si z něj berou někteří lidé i dnes a i 75wattové žárovky skupují ve velkém. „V posledních týdnech vzrostl prodej 75wattových žárovek zhruba o třetinu,“ potvrdila mluvčí společnosti TESCO Eva Karasová.

Od roku 2016 budou k dostání žárovky minimálně energetické třídy B

Další změna na spotřebitele čeká za rok, tedy v září 2011, kdy se na trh přestanou uvádět žárovky s příkonem 60 wattů, a v září 2012, všechny žárovky. Pak už budou k dostání pouze úsporné žárovky. Rokem 2016 skončí také prodej halogenových žárovek. V té době už by měly být na trhu EU k dostání žárovky minimálně energetické třídy B a zvláštní halogenové minimálně třídy C.

Úspora energie bude odpovídat spotřebě celé Belgie

Od nahrazování klasických starých žárovek na trhu jejich novými, ekologičtějšími alternativami si celá Evropská unie slibuje úsporu kolem 11 miliard eur (zhruba 272 miliard korun). Tyto peníze by mohly být podle komise investovány do evropského hospodářství. Množství ušetřené energie pak odpovídá spotřebě elektřiny Belgie. Do ovzduší se díky úpravě ročně vypustí o zhruba 32 milionů tun oxidu uhličitého méně než nyní. Průměrná domácnost by měla podle odhadů Bruselu ušetřit ročně až 50 eur (asi 1 240 korun).

Nevýhodou úsporných žárovek je však to, že se rozsvěcejí postupně, a nejsou tedy vhodná pro místa, kde se opakovaně rozsvěcuje a zhasíná. Navíc se poté, co doslouží stávají nebezpečným odpadem, protože obsahují chemikálie. Velká část domácností je navíc vyhazuje přímo do komunálního odpadu. Podle odborníků se ale i toto s nárůstem užívání žárovek bude měnit.

Ředitel Střediska pro efektivní využíváni energie Juraj Krivošík

„Úsporná žárovka je lepší vůči životnímu prostředí, i pokud se v tom nejhorším případě vyhodí do životního prostředí, na skládku, protože na provoz klasické žárovky se do ovzduší dostane mnohem větší množství znečisťujících látek včetně rtuti, než obsahuje ta úsporná žárovka.“

  • Úsporné žárovky autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/20/1908/190772.jpg
  • Žárovka autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/20/1909/190828.jpg
  • Srovnání žárovek autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/20/1908/190773.jpg
Vydáno pod