Nebojte se investovat

Praha – Privátní investování nemá v Česku dlouhou historii. Prakticky se s ním v tuzemsku začalo až na začátku devadesátých let. Stále více Čechů si ale začíná lámat hlavu, kam s volnými peněžními prostředky a jak je nejlépe zhodnotit. K tomu, aby člověk začal investovat, mu totiž stačí pár stovek korun. Už za ně si totiž může pořídit akcie nebo podílové listy.

Na začátku jen velmi opatrně

Nejdůležitějším kritériem pro investování jsou vstupní finance. Minimální částka, kterou je nutné disponovat pro zahájení investiční činnosti, se liší v závislosti na investičním instrumentu. Akcie se dají nakoupit za pár stovek, pro vstup na komoditní burzu musí investor počítat s výdaji v řádech tisíců.

Rozhovor s Janou Michalíkovou a Robertem Mockem (zdroj: ČT24)

Ekonom Raiffeisenbank Robert Mocek radí, jak začít

„Ono je to relativně jednoduché. Asi bych se nepouštěl sám do příliš spekulativních obchodů, hledal bych radu odborníka. Český kapitálový trh už není tak nevyvinutý, jako býval, takže těch odborníků už je relativně velké množství.“

Výkonná ředitelka AKAT Jana Michalíková tvrdí, že pokud se chce někdo vrhnout do investování, musí mít jasno ve dvou věcech: jaký finanční obnos bude investovat a také čeho chce investicí dosáhnout. Podle Mocka je na začátku vhodné obrátit se na specialisty. Těmi disponují například banky nebo makléřské společnosti. Při vstupu na akciovou burzu potom odborník doporučuje kontaktovat diskontního brokera. Tak se dá obchodovat s malými objemy za rozumné peníze. Je však třeba počítat s poplatky zprostředkovateli. Například na zahraničních kapitálových trzích se poplatek pohybuje mezi 10 až 15 eury na obchod.

Ekonom však zároveň varuje před velkým apetitem po riziku. Často se podle něj stává, že se investoři-začátečníci pouštějí například do finančních derivátů, i když se v nich příliš nevyznají. Mohou sice vydělat stonásobek, mohou ale stejně tak přijít o všechno.

Podílové fondy – dobré řešení pro začátečníka

Výkonná ředitelka AKAT Jana Michalíková

„U podílových fondů se všeobecně doporučuje investovat pravidelně v menších částkách. Ta částka je kolem 500 korun měsíčně.“

Pokud si však začátečník netroufne investovat sám, tak je tu možnost kolektivního investování. Jde o podílové fondy. Investor se tak může obrátit na makléřské společnosti nebo banky, které jsou distributory podílových fondů. Najít instrument, který by investorovi sednul, není žádný problém.

„Pokud mohu doporučit metodu postupných kroků, osahávání jednotlivých instrumentů, já osobně bych začínal třeba už jen od pravidelné investice v podílových fondech. Je to bezpečná věc, člověk si ohmatá ten mechanismus investování a potom může přejít na jednotlivé tituly,“ radí Mocek.

Celkem lidé a domácí instituce v ČR v podílových fondech nabízených v Česku drží 244 miliard korun. Z toho je podle Michalíkové vidět, že se Češi teprve investovat do podílových fondů učí. Částka by totiž mohla být větší.

Pokud se o své finance přesto obáváte..

Pokud máte přesto strach, co s vašimi penězi bude, rad odborníků se obáváte a sami sobě dostatečně nevěříte, nezoufejte. Existuje totiž celý investiční virtuální svět. V něm se obchoduje s virtuálními penězi, údaje v něm jsou však reálné. Jde o zkoušku, kde si každý může osahat konkrétní zadání a prozkoumat, jak by se jeho investice vyvíjela v reálném čase, ale bez ztráty.

Vydáno pod