K atomové dani Merkelová přidává i delší fungování elektráren

Berlín – Podle návrhu německé kancléřky Angely Merkelové by se provoz jaderných elektráren v zemi měl prodloužit o dalších 10 až 15 let. Poslední reaktor by tak mohl vyhasnout až v roce 2040. Podle původního rozhodnutí vlády Gerharda Schrödera se poslední jaderná elektrárna měla zavřít v roce 2022. Merkelová již dříve oznámila záměr uzákonit zdanění jaderných elektráren a odmítla výzvu provozovatelů k jeho stažení. Pokud návrh Angely Merkelové projde, vyžádá si masivní investice u všech sedmnácti zařízení, dobudovat by se musely hlavně bezpečnostní železobetonové štíty, chránící reaktory před teroristickým útokem ze vzduchu.

Důvodem dalších investic pro ochranný štít jednotlivých elektráren je zákon, který v Německu zakazuje sestřelení letadla za jakékoliv situace, tedy i při teroristickém útoku. Právě finanční náročnost je jedním z protiargumentů státu, kde tradičně existuje silné protiatomové hnutí. To je symbolizované především hlasy opozice, která odmítá jakékoliv prodloužení životnosti jaderných zařízení.

Kancléřka chystá k energetické novele také zavedení tzv. atomové daně, která má pomoci k mírnění rozpočtového deficitu a financování jaderného provozu. Proti návrhu daně již týdny protestují čtyři velké německé energetické podniky, které se na produkci elektřiny v zemi podílejí asi 80 procenty. Ty dokonce pohrozily vládě, že některé jaderné elektrárny předčasně odstaví a elektřinu budou v případě potřeby dokupovat v zahraničí.

Telefonát Evy Pláničkové (zdroj: ČT24)

Výhrady k návrhu Merkelové má i ministerstvo životního prostředí, podle kterého by mělo dojít pouze k mírnému prodloužení – maximálně o osm let. Koncem září by měla být na stole celá nová energetická koncepce vlády. O samotné atomové dani se bude jednat už tento týden.

Angela Merkelová
Zdroj: ČT24
Vydáno pod