Konkurenční boj na trhu práce sílí, zaměstnanci si nepředávají zkušenosti

Praha – Lidé, kteří nastupují do nové práce, si stěžují, že je nezaučuje zkušený kolega. S takovou zkušeností se podle průzkumu pracovního portálu Jobs.cz mezi 1219 uživateli portálu, který zkoumal proces nástupnictví v českých firmách, setkala téměř polovina lidí. Zkušenost s rozvíjením kariéry zaměstnanců pomocí předávání know-how seniorskými kolegy naopak potvrdilo 30 procent zaměstnanců.

Zaměstnanci se musejí zaučit sami

„Na všechno jsem si musel přijít sám,“ odpovědělo 42 procent dotázaných, když se jich v průzkumu ptali, kdo jim pomáhal při nástupu do práce. Kladně naopak odpovědělo pouze třicet procent. Zbylých 28 procent uživatelů portálu Jobs.cz v průzkumu uvedlo, že se díky charakteru jejich práce s přechodem na vyšší pozici nemohou setkat.

Konkurenční boj na trhu práce (zdroj: ČT24)

Jana Skálová ze serveru Jobs.cz a Práce.cz

„Situace na trhu práce vytváří ještě o něco více konkurenční prostředí, než tomu bylo například v době před krizí. Zaměstnanci si schraňují své dovednosti a nesdílejí je s ostatními. Firmám pak chybí kontinuita předávání manažerských postů.“

Firmám ale takové jednání dělá vrásky na čele. Noví zaměstnanci tak totiž nejsou schopni zajistit dostatečnou kontinuitu. Plánování následovnictví na manažerských funkcích má podle Skalové společnostem zabezpečit klidný běh i v případě odchodu nebo povýšení některého ze svých zkušených zaměstnanců. Komerční firmy v Česku ale podle ní tuto část strategie ještě výrazně zanedbávají.

Kanceláře
Zdroj: ČT24
Vydáno pod