Bárta by rád stavbařům zaplatil, nejdříve chce ale dohodu o slevách

Praha – Ministr dopravy Vít Bárta zastavil přísun peněz stavebním firmám, které stavějí dálnice a železnice. Bárta tak chce stavaře donutit, aby státu poskytli slevy. Dokud se s nimi na slevách nedohodne, tok peněz obnoven nebude. Takovou informaci poskytl ministr Mladé frontě Dnes. „Všechny platby jsou zastavené a nic se neplatí,“ potvrdil ministr.

Stát firmám dluží přes miliardu, zlepšuje si tak vyjednávací pozici

Podle deníku stát firmám dluží zhruba 1,2 miliardy korun za faktury po splatnosti od Ředitelství silnic a dálnic, další stovky milionů chybí od Správy železniční dopravní cesty (SŽDC). Ta už ale brzy bude moci firmy vyplatit. Bárta prý peníze uvolní. Firmy, které stavějí dálnice, se však nátlaku brání. Nepožadují prý penále za zpoždění plateb, což je podle nich dostatečná sleva.

Ministr dopravy Vít Bárta o stavbách na železnici

„Ústně jsme se dohodli na úsporách od stavbařů ve výši půl miliardy. Teď čekáme, až je potvrdí ještě písemně. Pak můžeme peníze vyplatit.“

Částka u neproplacených faktur po dvouměsíční splatnosti už přesahuje dvě miliardy korun a každým dnem narůstá. Na rozdíl od minulých let, kdy stát dlužil kvůli vyschlé kase, je nynější zpoždění zcela záměrné. Ministr si tak chce vylepšit vyjednávací pozici. To se ale státu nemusí vyplatit. Firmy totiž mohou za zpoždění účtovat penále. „Pokud bychom to dělali, denně bychom měli nárok na nejméně půl milionu korun,“ tvrdí šéf Sdružení pro výstavbu silnic Petr Čížek.

Firmy penále nenaúčtují, peníze ale vymáhat budou

Zatím ale stavbaři penále státu účtovat neplánují. „To je naše sleva státu a náš dárek,“ řekl Čížek. Podle něj firmy penále nepožadují, protože jsou na takové zpoždění ze strany státu zvyklé. Nevyloučil, že pokud „vyhladovění“ bude velké, sáhnou i firmy po právnících a peníze začnou od státu vymáhat.

Ministr si je možnosti vymáhání peněz ze strany firem vědom. „Pak se budu držet hesla Jana Lucemburského, že kdo zaútočí první, ten bude vyvrácen ze základů,“ dodal Bárta.

Stavba silnice
Zdroj: ČT24