Evropa nemůže setřást nezaměstnanost, ani v červenci se nikam nepohnula

Brusel – Míra nezaměstnanosti v eurozóně se od června nehnula. I v červenci tak zůstala na deseti procentech. Nezaměstnanost se žádným směrem neposunula ani v celé Evropské unii, kde zůstala na 9,6 procentech. Ve srovnání s červnem ale podle Evropského statistického úřadu (Eurostat) v EU klesl počet lidí bez práce zhruba o 45 tisíc, z toho o 8000 v eurozóně.

Nejvyšší nezaměstnanost sužuje Španělsko

Loni v červenci dosáhla v eurozóně míra nezaměstnanosti 9,6 procenta a v EU 9,1 procenta. Letos bylo v celé sedmadvacítce o 1,1 milionu lidí bez práce více. Na unijní státy platící eurem z toho připadá zhruba 668 tisíc osob. Celkem v červenci bylo podle odhadu evropských statistiků v unii 23 milionů nezaměstnaných, z toho 15,8 milionu v eurozóně.

Nejhůře na tom v prvním prázdninovém měsíci bylo Španělsko, jehož míra nezaměstnanosti vystoupala na 20,3 procenta. Nejnižší nezaměstnaností se naopak může pochlubit Rakousko, tam je pouze 3,8 procenta lidí bez práce. Slovensko má vzhledem k 15 procentům pátou nejvyšší nezaměstnanost v EU, Česko díky 7,3 procenta zase devátou nejnižší.

Nezaměstnanost eurozóny je na stejné úrovni již pět měsíců v řadě, v případě EU dokonce půl roku. Podle Howarda Archera z IHS Global Insight se na výsledcích možná odráží zlepšení ekonomické aktivity v eurozóně patrné v posledních měsících zejména v Německu. „Nicméně pracovní trhy stále těží do jisté míry z podpůrných programů vlád na podporu zaměstnanosti v řadě zemí eurozóny,“ dodává.    

Hlavní ekonom ING Vojtěch Benda o dalším vývoji nezaměstnanosti

„Přestanou fungovat ta podpůrná opatření z vládních dotací a z dotací na pracovní místa. Takže je zde riziko, že i ke konci roku pravděpodobně uvidíme mírný růst nezaměstnanosti. Ovšem to, co dneska eurozóna potřebuje, je především obnovení spotřeby domácností a zde jsme relativně optimisté, protože důvěra spotřebitelů pokračuje v dalším zlepšování. To znamená, je zde velká možnost, že spotřeba domácností oživí v závěru roku nebo v tomto druhém pololetí a nahradí tak částečně zpomalující exporty.“

Nezaměstnanost v EU a v eurozóně
Zdroj: ČT24