Češi po krizi omezují kouření, Philip Morris má nižší zisk

Praha/Kutná Hora – Největší výrobce cigaret v České republice, kutnohorský Philip Morris, v pololetí dosáhl čistého zisku 1,1 miliardy korun. Jde tak o meziroční propad o 1,4 procenta. Naopak tržby bez spotřební daně a DPH meziročně vzrostly o jedno procento na 5,5 miliardy. Společnost uvedla, že pokles zisku způsobil růst nákladů a nižší odbyt cigaret.

Philip Morris prodal Čechům necelých pět miliard cigaret

Tržní podíl společnosti na českém trhu podle agentury AC Nielsen v prvním pololetí meziročně poklesl o 1,8 procentního bodu na 54,3 procenta. Firma v období od začátku roku do konce června v Česku prodala necelých pět miliard kusů cigaret, tedy o 6,3 procenta méně než ve stejném období roku 2009.

Předseda představenstva a generální ředitel Philip Morris ČR Alvise Giustiniani

„Díky hospodářskému zpomalení pozorujeme, že spotřebitelé pokračují v přechodu k jemně řezanému tabáku a k nejlevnějším značkám cigaret, jejichž podíl je nyní odhadován na téměř 70 procent celkového cigaretového trhu v České republice.“

„Navíc dle vyjádření celní správy Česká republika také zažívá trend přechodu kuřáků do černého trhu s cigaretami.“

Prodej cigaret stagnoval i na Slovensku. U našich sousedů firma prodala 1,8 miliard kusů. Celkový trh cigaret na Slovensku přitom dle interních odhadů firmy Philip Morris klesl o 4,8 procenta na 3,5 miliardy kusů. Firmě se ale povedlo vyvézt o šest procent více než ve stejném období loni. Do zahraničí tak prodala 6,8 miliardy kusů cigaret.

Trh s cigaretami postihla nižší spotřeba

„Z důvodu pomalého ekonomického oživení předpokládáme do konce roku pokles trhu cigaret s vybíranou spotřební daní v České republice i na Slovensku,“ řekl finanční ředitel firmy Daniel Gordon.

Loni prodala firma v Česku skoro 11 miliard cigaret. Její konsolidované tržby se meziročně zvýšily o dvě miliardy korun na 11,7 miliardy korun. Čistý zisk vzrostl o 48 procent na 2,5 miliardy korun.