Česko požádá o zaplacení povodňových škod i EU

Praha - Česká republika se bude snažit získat na krytí škod po záplavách peníze z fondu Evropské unie. Vláda už na pomoc obcím uvolnila 80 milionů korun. Dalších 665 milionů z rozpočtové rezervy chce dát na opravu infrastruktury. Škody po povodních na Liberecku a Ústecku se zatím vyšplhaly na 6,5 miliardy korun. Aby Česko mohlo žádat o prostředky z fondu solidarity Evropské unie standardním způsobem, musely by škody přesáhnout 21 miliard. Žádost o menší částku je složitější. Česká vláda proto začne jednat o společné žádosti se Saskem a Polskem, které také záplavy postihly.

Vláda rozhodne o systémové pomoci postiženým českým regionům do konce září na základě materiálu, který připravuje ministerstvo pro místní rozvoj. Podle Nečase už kabinet na okamžitou pomoc vyčlenil 80 milionů korun, dalších 665 milionů korun pak na opravu státních silnic a železnic.

Při jednáních o unijní pomoc využije český stát tzv. mimořádného kriteria pro regionální katastrofy. V případě, že žádost bude schválena, bude moct Česko získat nejvýše z evropského fondu částku 162 milionů korun. Velké šance na získání těchto peněz premiér nevidí, stát nicméně na tuto možnost rozšíření zdrojů na likvidaci škod nerezignuje.

Premiér Petr Nečas k aktuální pomoci vlády při odstraňování povodňových škod (zdroj: ČT24)

Vláda přislíbila zvláštní pomoc i zemědělcům. Navíc kabinet hodlá také pomoci s opravou obydlí a budov, a to jak jednotlivců, tak obcí, z fondu rozvoje bydlení. Plánuje také ulehčit obcím při opravě vodou poničené infrastruktury. Stát bude obcím proplácet až 90 procent uznatelných nákladů, krajům pak maximálně 50 procent.

Podle premiéra pomáhalo škody po velké vodě likvidovat tisíc vojáků. Dosud postavili 12 z 20 požadovaných mostů, zbytek má být v provozu do poloviny října.