Češi mířili letos častěji za sluncem vlastním automobilem

Praha - Zahraniční dovolenou si letos v létě Češi užili nejčastěji s pomocí automobilu, naopak prodej leteckých dovolených zhruba o 15 procent klesl. Navíc proti loňskému roku tolik nerostl zájem o dovolenou v tuzemsku, uvádí cestovní kanceláře. V Chorvatsku, na Slovensku a v Itálii strávily podle asociace letošní dovolenou více než dva miliony Čechů, z toho jen v samotném Chorvatsku téměř jeden milion.

Češi se podle mluvčího Asociace českých cestovních kanceláří a agentur Tomia Okamury proti loňsku, kdy dávali přednost dovolené v tuzemsku, vrátili k zahraniční turistice, stále však šetří, a proto dali přednost cílům v dojezdové vzdálenosti.

Mluvčí Asociace českých cestovních kanceláří a agentur Tomio Okamura

„Situace kolem zahraničních dovolených se oproti loňsku zlepšila. Přibližně polovinu všech zahraničních dovolených Češi letos strávili buď v Chorvatsku, na Slovensku nebo v Itálii, což jsou zároveň tři nejpopulárnější letošní české zahraniční dovolenkové destinace.“

Také situace na trhu leteckých zájezdů se proti loňsku změnila. Zatímco loni se podle mluvčího CK Fischer Dana Plovajka více prodávaly zájezdy v rámci nabídky první moment a v hlavní sezoně poptávka propadla, letos to bylo naopak: „Letos lidé první momenty nekupovali a v létě poptávka převýšila nabídku a byla o dvě až tři procenta vyšší než loni. To se projevilo v mírnějším snižování cen u nabídek na poslední chvíli. Ty zlevnily v průměru o deset procent, zatímco loni to bylo až 30 procent.“

V rámci leteckých zájezdů se letošním hitem stalo Turecko, které jako jedna z mála destinací nezaznamenalo úbytek turistů z Česka. Naopak větší pokles než ostatní tradiční turistické cíle zaznamenalo Řecko kvůli dozvukům jarní finanční krize a demonstrujícím zaměstnancům státního sektoru.

Zájem Čechů o dovolenou v tuzemsku zaznamenal proti loňskému roku mírný nárůst, ten však byl podle analytika Mag Consulting Jaromíra Beránka nižší než loňské zvýšení o pětinu. Lidé dávali přednost ubytování v soukromí a poptávka Čechů po tuzemských hromadných ubytovacích zařízeních se snížila.

Navíc do Česka rovněž přijelo více zahraničních turistů. Podle Beránka se nárůst pohyboval mezi třemi a pěti procenty a 80 procent tvořili individuální turisté. Zbytek tvořily školní zájezdy, výlety seniorů nebo skupiny ze vzdálených asijských zemí. Nejnavštěvovanější byla Praha, kterou jen v prvním pololetí podle statistického úřadu navštívilo 1,8 milionu z celkem 2,8 milionu zahraničních turistů.

  • Cestování autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/2/193/19294.jpg
  • Antalye autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/16/1583/158253.jpg