Máte blízko k přírodě? Zaizolujte si dům ovčí vlnou

Londýn - Z ovčí vlny se dělá ledacos. Od kalhot a sak až po teplé svetry. Objev syntetických vláken ale využití vlny odsunul do pozadí a cena vlny spadla o celou třetinu. Britská farmářka Val Grangerová se proto rozhodla, že ze zbytků méně kvalitní vlny začne vyrábět tepelnou izolaci. Před rokem a půl proto založila firmu, které se slušně daří. Izolace z přírodních materiálů má pro zákazníky mnoho výhod.

Vlna ze 150 kusů ovcí na pletení stačí bohatě

„Měla jsem spoustu ovcí, a tak mě napadlo, že bychom z jejich vlny mohli začít vyrábět izolaci. Chováme totiž stádo o 150 kusech, a když vyčleníme tu nejlepší vlnu na pletení, nevěděli jsme, co dělat s tím zbytkem,“ vysvětluje Val Graingerová. Farmářka proto vzala své letité úspory a s pomocí grantu 25 tisíc liber rozjela nový byznys. Dnes v její dílně čtyři zaměstnanci vyrábí izolaci pro domy i krabice na jídlo výhradně z místní vlny. 

Ovčí vlna se dá využít i jinde než v oděvním průmyslu (zdroj: ČT24)

Farmářka Val Graingerová

„Stačí, když se podíváte na ovce na blatech. Kolem je všude led a jinovatka, ale ony jsou pořád v teple a spokojené. Jejich vlna je prostě ochrání.“

Vlna se však nemůže prodávat bez úpravy. Musí se vyprat, aby z ní byla odstraněna veškerá špína a tuk. „Původně jsme se obávali, že by tahle izolace mohla zachutnat molům a různým roztočům, ale je proti nim ošetřená. Takže už nemusíme mít obavy,“ pochvaluje si vlnu zákazník Bill Young.

Originální nápad slaví úspěch

Zákazník Val Graingerové Bill Young

„Je to přírodní materiál, který se dostává do módy ve všech odvětvích. Odvede stejnou práci jako ostatní izolanty, pokud dokonce ne lepší, a navíc pochází z ovcí. Zpracování vlny je velice jednoduché, nepoužívá se při tom žádná chemie a má samé výhody.“

Velkým plusem vlny oproti jiným izolačním látkám je také její instalace. Je přírodní a nezávadná, neštěpí se a neřeže. Dělníci proto při manipulaci nepotřebují prakticky žádné ochranné pomůcky. A zákazníci, kteří už materiál vyzkoušeli, si ho nemůžou vynachválit. Farmářka tak už prodala osmnáct tisíc balení své vlny pro izolační účely. Zatím však není jasné, jestli se jí podaří podnik rozšířit, nebo jestli nebude mít v budoucnu přece jen nějaké problémy. Zatím ale originální nápad slaví úspěch.