Omnipol kvůli změně zákona mění formu akcií z doručovatele na jméno

Praha – Valná hromada společnosti Omnipol, tuzemského obchodníka s vojenskou a leteckou technikou, dnes odsouhlasila změnu formy svých cenných papírů z akcií na doručitele na akcie na jméno. Změnu si vyžádala novela zákona o veřejných zakázkách. Pokud by Omnipol změnu neuskutečnil, nemohl by se v budoucnu ucházet o státní zakázky. Firmy s akciemi na majitele se však příští dva měsíce k veřejným zakázkám nedostanou. Dřív se podle ministerstva pro místní rozvoj zřejmě nepodaří změnit zákon platný od 15. září.

Firmy s akciemi na majitele se příští dva měsíce k veřejným zakázkám nedostanou. Dřív se asi podle ministerstva pro místní rozvoj nepodaří změnit zákon platný od 15. září. Poslanci se ale mají 7. září zabývat další novelou, která ustanovení předchozí právní úpravy zruší. Změna vyvolala nesouhlas velkých firem, které se proti této změně začaly bouřit, mezi nimi například ČEZ nebo Komerční banka. Telekomunikační firma Telefónica O2 už kvůli změně formy akcií svolala mimořádnou valnou hromadu.

Častým obchodním partnerem Omnipolu je stát, aktuálně se společnost například angažuje ve výměně pěti českých bitevníků L-159 za španělský transportní letoun CASA. Premiér Petr Nečas na počátku srpna zpochybnil úlohu Omnipolu v mediálně sledovaných státních zakázkách. Firma podle něj pouze „odsává stovky milionů korun z tohoto kontraktu na svůj účet za služby, které šly zajistit jiným způsobem“. Omnipol se vůči tomu ohradil a uvedl, že je připraven smlouvu o výměně pěti českých bitevníků za španělský transportní letoun dodržet.

Omnipol vznikl v roce 1934 jako mezinárodní síť obchodních zastoupení Škody Plzeň. Po druhé světové válce byla firma podnikem zahraničního obchodu, který byl přímo řízen ministerstvem, a do roku 1989 monopolním vývozcem a dovozcem letecké a vojenské techniky. Například v 50. letech firma zásobovala alžírské povstalce v Maroku a později Libyi či Kubu.

V roce 1991 se podnik transformoval a následně byl částečně privatizován. O pět let později odkoupil akcie společnosti ve vlastnictví státu Chemapol Group, o další dva roky později podíl od Chemapolu získala společnost C.H.M., která se v lednu 1999 přejmenovala na Omnyx. V roce 2004 pak veškeré jmění Omnipolu převzala společnost Omnyx, která poté změnila název na Omnipol.

Na konci roku 2002 odkoupila od Omnyxu jeho zhruba 800milionový dluh u ČSOB britská společnost BAE Systems. Akciový podíl v Omnyxu tehdy nevlastnila, její šéfové to však do budoucna nevyloučili. Podle zákona nesmí mít zahraniční subjekt majoritu v tuzemském podniku, který se soustřeďuje na obranný průmysl. Společnost BAE Systems vyhrála v konsorciu se společností SAAB tendr na dodávky letadel pro českou armádu s letouny Gripen.

Vydáno pod