V Temelíně začalo vyvážení paliva do nového meziskladu

České Budějovice - V jaderné elektrárně Temelín ráno začalo historicky první vyvážení vyhořelého jaderného paliva mimo prostor reaktoru. V první fázi chtějí technici přesunout devatenáct palivových článků do nově zbudovaného meziskladu. Akce potrvá několik dní. Do konce září by již měl být kontejner v meziskladu. Na celý proces dohlížejí inspektoři Mezinárodní organizace pro atomovou energii a Evropské komise.

Technici a operátoři pracují s tolerancemi na tisíciny milimetru – jde o radioaktivní materiál, práce proto nelze uspěchat. „Ten proces je zdánlivě jednoduchý, ale je nesmírně náročný na přesnost a kvalitu,“ podotkla Dana Drábová, předsedkyně Státního úřadu pro jadernou bezpečnost.

Práce probíhají nonstop v průběhu noci a podílejí se na nich desítky lidí. S vyvážením paliva ekologičtí aktivisté počítali. Proti meziskladu ale několik let protestovali. „Tímto krokem začíná v České republice existovat trvalé úložiště jaderného odpadu,“ prohlásila Monika Machová-Wittingerová z Jihočeských matek.

Reportáž Petra Šuleře (zdroj: ČT24)

Vyvážení paliva začalo kolem druhé hodiny ráno. Speciální kontejner, který připomíná obří žlutý sud, již je pod vodou v bazénu s vyhořelým palivem a dnes nebo zítra do něj začnou speciální na dálku ovládané stroje přesouvat použité palivové soubory. To jsou 4,5 metru dlouhé svazky proutků naplněné uranovými paletkami.

Posléze dojde k prvnímu uzavření kontejneru, který je navržen tak, aby odstínil nebezpečné záření. Stroje jej vyzvednou a dojde k jeho vysušení – odteče kontaminovaná voda. Poté kontejner znovu uzavřou. Inspektoři budou muset po ukončení vysoušení kontejner zapečetit, aby bylo jasné, že v něm jsou opravdu vyhořelé palivové soubory. Použité palivové soubory je možné skladovat až 60 let. „Lze předpokládat, že během této doby půjde vývoj technologií dopředu a palivo bude opět využito,“ řekl mluvčí elektrárny Marek Sviták.

Nový sklad pro použité palivo v areálu elektrárny Temelín stavěl ČEZ od loňského března. Stál zhruba 1,5 miliardy korun. Dosud se vyhořelé palivo ukládalo do bazénů vedle reaktoru. Při současné odstávce prvního bloku se kontejner Castor, jenž vyrábí německé konsorcium GNS a odolá i hypotetickému pádu velkého dopravního letadla, zaplní částečně vyhořelým palivem právě z bazénu, nikoliv z reaktoru. Mezisklad bude fungovat rok ve zkušebním provozu. Sklad je železobetonová stavba odolná proti extrémním přírodním vlivům, tedy i seismickým.

Stejné se používají už 15 let v jaderné elektrárně Dukovany. Do každého se vejde 19 palivových souborů. Použité palivo bude ve skladech uloženo zhruba 60 let, poté by měl být radioaktivní odpad převezen do hlubinného úložiště. Jaderná elektrárna Temelín přechází z amerického na ruské palivo. V červenci zahájila odstávku prvního bloku, kde palivo vymění během dvou měsíců. Druhý blok přijde na řadu příští rok na jaře, zatím využívá palivo americké firmy Westinghouse.

Vydáno pod