Šéf ruské pobočky VW Jahn přejde do německé centrály koncernu

Praha - Výkonný ředitel Volkswagen Group v Rusku Martin Jahn přejde od října do centrály VW v německém Wolfsburgu, kde převezme vedení mezinárodního prodeje firemních flotil a víceznačkových prodejů. VW to dnes oznámil v tiskové zprávě. Jahn je prezidentem tuzemského Sdružení automobilového průmyslu a členem dozorčí rady Škody Auto. Ve Škodě působil od roku 2006 jako člen představenstva pro oblast personalistiky.

Podle odborníka na automobilový průmysl z Klubu motoristických novinářů Jana Blažka nelze jednoduše srovnávat význam Jahnovy dosavadní a nové pozice. „Jak fleetové prodeje koncernu, tak pozice v Rusku jsou pro VW velmi důležité. Je fakt, že ruský trh se poslední dobou potýkal s velkými problémy a vliv ekonomické globální krize obrovskou měrou ovlivňuje výsledky řady firem bez ohledu na to, kdo právě stojí v jejich čele a jak je daná osoba manažersky schopná. Pracovat pro koncern Volkswagen na důležité pozici přímo v centrále nelze určitě komentovat jako kariérní sestup,“ uvedl.

Od dubna 2008 zodpovídá Jahn za prodej celého koncernu Volkswagen AG v Rusku. Nový šéf prodeje firemních flotil koncernu vystudoval v Česku ekonomii a v USA marketing a komunikační vědy. Zastával vedoucí funkce v agentuře Czechinvest, v roce 1999 se stal jejím generálním ředitelem. V roce 2004 byl jmenován místopředsedou české vlády pro ekonomiku. Volkswagen je největší automobilkou v Evropě a do roku 2018 se hodlá stát největším výrobcem automobilů na světě. Do koncernu Volkswagen patří vedle VW a Škody Auto značky Seat, Audi, Lamborghini, Bentley, Bugatti a Scania.