Ministerstvu pro místní rozvoj budou s vyjednáním dotací pomáhat experti

Praha - Ministerstvo pro místní rozvoj (MMR) vytvořilo odbornou skupinu, která má pomoci získat Česku v období po roce 2013 co nejvíce peněz z evropských fondů. Mezi experty jsou ve skupině například ekonomové Luděk Niedermayer, Michal Mejstřík, Petr Zahradník a Aleš Michl nebo bývalý český eurokomisař Pavel Telička. MMR to dnes sdělilo v tiskové zprávě.

Mezi dalšími členy skupiny je europoslanec a předseda Svazu měst a obcí Oldřich Vlasák, další český europoslanec Jan Březina, bývalá ministryně školství Miroslava Kopicová, hejtman Pardubického kraje a bývalý ministr pro místní rozvoj Radko Martínek, člen Výboru regionů EU Petr Osvald a Jiří Blažek z Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy.

V rámci expertní skupiny chce MMR konzultovat přípravu pozic pro vyjednávání tak, aby Česká republika získala pro období po roce 2013 „dostatečný objem prostředků“ na hospodářský, sociální a územní rozvoj, včetně podpory konkurenceschopnosti. Odborná skupina se poprvé sešla v úterý. Diskuse se týkala možných potřeb a priorit Česka po roce 2013.

Vláda už před rokem schválila rámcovou pozici Česka k budoucnosti politiky soudržnosti EU. Klíčovými oblastmi pro využití evropských dotací má být v Česku podle tohoto dokumentu po roce 2014 zvýšení dopravní dostupnosti v regionech, podpora výzkumu a inovací, podpora zaměstnanosti a bydlení. V současném programovém období 2007-2013 může Česko získat z Bruselu až 26,7 miliardy eur.