Drobil zamítl žádost firmy Altenberg o prozkoumání ložiska zlata v Jeseníkách

Zlaté Hory - Ministr životního prostředí Pavel Drobil (ODS) nepovolil firmě Altenberg prozkoumat ložisko zlata a dalších cenných kovů v Jeseníkách. Drobil postupuje stejně jako jeho předchůdci v čele resortu, kteří těžařům opakovaně po dobu šesti let zamítali žádosti o prověření ložiska a případnou těžbu nerostů. Pod zemí u Zlatých Hor se skrývají suroviny za miliardy korun. Informoval o tom dnes server Aktuálně.cz. Proti Drobilovu rozhodnutí není odvolání. Těžaři mají pouze jedinou šanci, jak ho zvrátit - obrátit se k soudu.

Jednatel společnosti Altenberg Petr Brejla oznámil, že boj o zlato v Jeseníkách prozatím vzdává, byť už jednou dosáhl dílčího vítězství u Nejvyššího správního soudu. Jenže ani to mu nepomohlo k povolení na průzkum zlatého ložiska. Podle Brejly je nereálné získat úřední povolení do doby, než se změní zákony a surovinová politika státu. „Ať na ministerstvu sedí Petr, nebo Pavel, výsledek je stejný. Zelená lobby pořád funguje,“ řekl Aktuálně.cz Brejla.

Mluvčí ministerstva životního prostředí Jarmila Krebsová uvedla, že jedním z důvodů, proč ministr na doporučení rozkladové komise průzkum zlatého ložiska v Jeseníkách nepovolil, je ten, že to odporuje surovinové politice státu. Podle mluvčí není průzkum zlatého ložiska v Jeseníkách zapotřebí i proto, že tamní zásoby jsou poměrně dobře zmapované.

Firma Altenberg poukazuje na „šetrnost“ těžby

S postupem ministerstva životního prostředí je spokojeno sdružení Přátelé Jeseníků - Sojka, které proti průzkumu a případnému obnovení těžby zlata protestuje stejně dlouho, jako se firma Altenberg snaží získat příslušná povolení. Ačkoli Altenberg opakovaně tvrdí, že by případná těžba byla k okolní přírodě maximálně šetrná, podle právního zástupce sdružení Petra Kužvarta je každá taková činnost pro životní prostředí devastační.